latinica  ћирилица
05/09/2024 |  11:27 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Стигли резултати из "Батута": Вода у Бањалуци исправна за пиће

Стигли су резултати из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и вода је у Бањалуци исправна за пиће, саопштио је бањалучки Водовод.
Водовод Бањалука - Фото: илустрација
Водовод БањалукаФото: илустрација

Представници бањалучког Водовода предочили су јавности резултате о исправности воде који су стигли из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", те су још једном поновили како је вода за пиће – исправна.

- Разумијемо страх који се појавио код наших суграђана. Зато вам на нашем сајту свима на увид стављамо резултате анализа и сирове воде (из таложница) и воде за пиће. Чим стигну дописи из Новог Сада и Загреба такође ћемо вам их представити - наведено је из Водовода.

Додају и то како Министарству здравља и социјалне заштите и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде редовно достављају годишњи извјештаји о квалитету воде, те да никада нису добили неку примједбу или су затражене ванредне контроле, из чега слиједи да сматрају да је вода здравствено безбједна.

- Желимо још да напоменемо да се морају разликовати сирова и вода за пиће. У сировој води, оној која је слободна у природи, морају бити микроорганизми, организми и нечистоће и то није вода за пиће. За вас и нас важно је да је вода која је прерађена, дакле пречишћена и дезинфикована, здравствено безбједна за пиће - истичу из Водовода.

Наглашавају и то да, будући да је према лабораторијским испитивањима и мишљењима стручњака из Института вода здравствено безбједна, трошкови испитивања падају на терет инспекције.