latinica  ћирилица
05/09/2024 |  10:07 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Влада ФБиХ више од 15 година не спроводи одлуку о војним становима

Бивши судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић изјавио је да Влада Федерације БиХ дуже од 15 година не спроводи одлуку Уставног суда о такозваним војним становима и да је лицемјерно питати зашто неки други не спроводе одлуке овог суда.
Златко Кнежевић - Фото: СРНА
Златко КнежевићФото: СРНА

Кнежевић је рекао да су се до сада у ФБиХ промијениле три или четири владе и сазива парламента, али да одлука Уставног суда о војним становима није спроведена.

- Онда би било лицемјерно питати зашто и неки други не спроводе /одлуке/ - рекао је Кнежевић за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, у БиХ се не поштују одлуке Уставног суда тамо гдје коме одговара да тако поступа, и то са више или мање лицемјерја.

Говорећи о недавно представљеној публикацији "Анализа праксе тужилаштава у БиХ у предметима организованог криминала и корупције" чији је уредник, Кнежевић је навео да су први пут рад тужилаца оцјењивали тужиоци и да је фокус био на негативне или непотпуне радње које доводе до недовољног тужилачког или потпуног процесног неуспјеха.

- Анализа је указала и на системске проблеме, али и несналажење у кориштењу активности других институција које могу и треба да буду битан сарадник тужилаштва у овим предметима - рецимо план истраге, финансијска истрага, сарадња са пореским институцијама, финансијска форензика и слично - напоменуо је Кнежевић.

Публикацију "Анализа праксе тужилаштава у БиХ у предметима организованог криминала и корупције" представили су Уставни суд БиХ и АИРЕ центар, уз подршку Владе Велике Британије.