latinica  ћирилица
05/09/2024 |  10:05 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Вучевић: Србија наставља политичку борбу за Космет

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је данас да су сви запослени у српским институцијама на сјеверу Космета, које је блокирала приштинска полиција, добили позив за саслушање.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Вучевић је оцијенио да то показује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља терор над Србима да би им јасно поручио да не могу да остану и опстану на Косову и Метохији.

- Србија има двије опције - да иде у сукоб или да се бори политички и дипломатски, што делује недовољно ефикасно за јавност, јер не зависи све само од Србије, већ и од оних који су покровитељи такозване косовске независности, који дозвољавају да Курти практично заустави дијалог Београда и Приштине - рекао је Вучевић за ТВ К1.

Он је додао да Србија улаже све дипломатске напоре да неко каже Куртију да стане, али да он истрајава у својим намјерама.

- Курти има намеру или да потпуно протера Србе или да дође до оружаног сукоба који би довео до моментума да он има легитимну и легалну акцију да чисти сјевер Косова - навео је Вучевић.

Он је истакао да се чека неки нервозан потез Србије, која мора да води рачуна о томе шта ради.

- Друга опција за Србију је пут или поље сукоба, али морамо да разумемо да онда није само питање Косова и Метохије него питање цијеле Србије. Нећемо онда да имамо проблем само са тзв. косовским снагама него су тамо и КФОР и НАТО пакт, тако да морамо да разумијемо цијели амбијент - рекао је Вучевић.

Седми је дан како власти самопроглашеног Косова блокирају зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије, из којих је приштинска полиција почела да износи документацију.