latinica  ћирилица
05/09/2024 |  08:02 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Додик: Јачање Србије важно и за позицију Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су односи Српске и Србије одлични и да ће бити још бољи, да је јачање Србије важно и за позицију Српске.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је навео да је добрим односима Српске и Србије допринијело то што је са Александром Вучићем договорен начин сарадње и да Република Српска и Србија никада не смију бити на супротним странама, поготово да једни другима праве штету.

- С друге стране, можемо да се не слажемо о неким стварима, али морамо да имамо мјеру у смислу очувања кључних интереса Републике Српске и Србије. И мислим да смо се у тим оквирима понашали свих ових година, а на крају крајева, изградили смо и пријатељство - рекао је Додик за "Глас Српске".

Он је навео да веома цијени то што је Вучић урадио у Србији, истакавши да је данас огромна разлика у односу на ону Србију прије него што је дошао на власт.

- Та Србија је због низа разлога била веома запуштена и од стране међународног фактора који је хтио да та држава изгледа још горе. Да од горег буде горе - навео је Додик и оцијенио да је Вучић успио све да врати.

На питање колико ситуацију отежава чињеница да у цијелом региону само Српска и Србија одбијају да постану чланице НАТО савеза, Додик је рекао да је било немогуће очекивати да Република Српска и Србија пристану да буду чланице након што су бомбардоване, односно гађане осиромашеним уранијумом.

Додик је додао да политички, ни морално, ни људски, није могуће то прогутати.

С друге стране, каже, НАТО није неутрална организација, примарно јесу војна организација, али су и политичка, њихова политика је спровођење оног што Запад жели.

- Ми нисмо осјетили да је Запад правичан. Он је веома навијачки постављен. Без обзира на то што је свих ових година некако трпио Републику Српску, никада нису хтјели да нас признају као равноправне. НАТО стоји иза такве политике - навео је Додик.

О посјети три значајна лидера Србији, Си Ђинпинга, Олафа Шолца и Емануела Макрона, Додик сматра логичним да се сарађује са свима и шире пријатељства, наводећи да Србија, а и српски народ, немају циљ да буду дио било каквог блока.

- Србија је важна балканска и европска земља. И то је нешто што уважавају и други. Сви ти лидери су долазили због својих интереса - рекао је Додик.