latinica  ћирилица
04/09/2024 |  21:37 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Додик: Српска опстаје и мимо хибридног рата који се води против ње (ВИДЕО)

Република Српске и мимо хибридног рата који се води против ње проналази начине да опстане и то није ствар било чије воље, изјавио је у нашој емисији Телеринг предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То није ствар ничије воље. Мој тим и ја радимо да осигурамо сигурне темеље Српске, то смо и урадили. Поред свих сплетки који долазе са стране, наш систем функционише. Финансијски систем је некада био тотално нефункционалан - навео је Додик.

Додаје да, Српска показује стални економски раст.

- Српска показује способност да сами преживимо и сами управљамо, што за неке јесте проблем - додаје Додик.

Наводи да, у таквим околностима сталног оспоравања, сталног нагуравања да Република Српска прихвати оно што не пише у Дејтону, да пренесе своја овлаштења, изградила свој економско социјални систем и фискални систем у условима када немате централну банку.

- Изградили смо систем који има стабилан раст. Мало је земаља око нас који имао ниску стопу задужења као Српска. Укупан дуг свих предузећа, институција, општина, односно Српске је 37 одсто, а јавни дуг 32 одсто. Нема ниже стопе задужености у региону. Федерација БиХ не даје адекватне податке о својој задужености, да би креирали неку илузију - напомиње Додик.

Додик истиче да изворни приходи Републике Српске сервисирају све обавезе.

- Морамо да размишљамо и о алтернативама, али Федерација то види као поруку сецесије. Они мисле да ми морамо све да трпимо, али не морамо. Не можеш да волиш нешто што ти прави штету - истиче Додик.

Наводи да је баш зато Српска потпуно међународно изоловала.

Када је ријеч о политичком дјеловању Српске, Додик наводи, да до данас нико није стајао из Републике Српске, док данас Српска има пријатеље, којима се увијек може обратити.

- Српска без обзира на притиске никада неће да се распадне. Доживљавали смо ми и горе - напомиње Додик.

Додик додаје да постоји план у континуитету против Српске, на чији је крај Српска стала.

- Ми нисмо заљубљеници у БиХ. Коме Бошњаци пружају сигурност? Дајте изворни Дејтон, пустите да се не бавимо питањем Уставног система. Ми који смо свједоци распада Југославије, имамо своје терете које носимо, јер Југославија није била могућа, зато се и распала. Зашто нам онда гурате концепт унитаризације? Ви желите средствима да управљате само на нивоу Сарајева - додаје Додик.