latinica  ћирилица
04/09/2024 |  20:58 | Аутор: СРНА

Амиџић: Велики број нелогичних ствари у раду Савјета министара

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да је рад Савјета министара превише либералан, јер постоји велики број нелогичних ствари које се не могу прихватити.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Људи раде неке ствари на штету и Федерације БиХ, само да би наштетили Републици Српској. За мене је отрежњење да на сваком ћошку имате потврду да је БиХ дубоко подијељено друштво - рекао је Амиџић за АТВ.

Он је рекао да је једна од потврда за то и недавање правовремене дозволе хеликоптерима из Србије да гасе пожар на Тјентишту.

Амиџић је истакао да, док год министар спољних послова у Савјету министара Елемдин Конаковић и министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез мисле да је БиХ унитарна, ту нема напретка.

Он је рекао да је буџет заједничких институција БиХ, који је усвојен у износу од 1,35 милијарди КМ, рационалнији и омогућиће спровођење свих функција.

- Буџет је онакав какав и треба да буде, јер су заједничке институције у суштини потрошачке институције, гдје највећи дио средстава одлази на плате запослених и са те стране морамо се рационално понашати - навео је Амиџић.

Он је подсјетио да је највећи потрошач буџета у заједничким институцијама Министарство одбране у Савјету министара, јер 400 милиона КМ одлази за Оружане снаге БиХ.

Амиџић је додао да је сада буџет за ово министарство мањи за два милиона КМ у односу на претходни, али да се то неће одразити на рад и функционисање.

Говорећи о понашању банака у вези са уредбом Канцеларије за контролу стране имовине америчког Министарства трезора /ОФАК/ о санкционисању појединаца, Амиџић је рекао да су ОФАК-ове уредбе јасне и треба тумачити слово, а не дух тих уредби, нагласивши да ствари које сада раде банке нису прописане тим уредбама.

- Ми смо на путу да појединци произвољно тумаче јасно дефинисана међународна правила и тим начином угрожавају банке. Појединим банкама се пријетило да ће им бити одузет СВИФТ и да ће бити затворене. Али и овакво понашање банака је као да сте им одузели СВИФТ - навео је Амиџић.

Он је рекао да ће садашњу гарнитуру Градске управе Бањалука обиљежити то што су добили негативан ревизорски извјештај, да је направљено више обавеза него што има прихода, што ће имати негативног утицаја, нарочито на мање фирме.