latinica  ћирилица
04/09/2024 |  18:49 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Захваљујући сарадњи са Кином - изградњом болнице у Добоју Српска показала стабилност (ФОТО/ВИДЕО)

У Добоју је свечано отворена новоизграђена болница "Свети апостол Лука" која је уједно и једна од најзначајнијих инвестиција Владе Републике Срспке. За њену изградњу и опремање уложено је чак 104 милиона марака.
Отварање болнице "Свети Апостол Лука" Добој - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Отварање болнице "Свети Апостол Лука" ДобојФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Нова болница је најбољи примјер да институције Српске настављају њен развој упркос неблагонаклоности појединих западних центара моћи.

Овакви модерни пројекти доказ су стабилности Републике, развоја и спремности да сарађује са свима, каже њен предсједник Милорад Додик.

- Поносан, на чињеницу да сам имао прилику да руководим једним снажним и моћним тимом људи у Влади и у Републици Српској, и да на тај начин покажемо способност да изградимо објекте који граде велике и озбиљне земље. Када гледам овај објекат, дивим се нашем умијећу да ово завршимо. Република Српска даје ову болницу грађанима ове регије јер то они заслужују - нагласио је Додик.

На изградњи болнице у Добоју значајна је била сарадње Републике Српске са кинеским компанијама које су показале спремност да улажу знање у један од најмодернијих објеката на овим просторима.

Добојска болница, први је здравствени пројекат којег је једна кинеска компанија изградила у Европи.

Спремни су и за наставак сарадње на другим пројектима.

- Радујемо се наставку сарадње са Министарством здравља и пружању знања о високим технологијама, као и пружању врхунских медицинских установа. Нека овај пројекат служи ако знамен наше сарадње и наставак будуће сарадње на побољшању социајлне заштите и здравственог система у Републици Српској - рекао је Фу Кијанг, замјеник генералног директора компаније "Кина Синофарм Међународна корпорација".

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Срспке истиче да нова болница представља производ заједништав.

- У оквиру ове болнице можете да видите како се вриједно радило, како од стране нас са нивоа Владе Српске, тако и колеге из града Добоја. Моја захвалност руководству Републике Срспке, господи Додику и Вишковићу, као и госпођи Цвијановић, што су имали визију и снагу да нас подрже у свему овоме што смо заједнички направили - јасам је Шеранић.

Пројекти који се реализују у Срспкој и најзначајнији су за грађане, било да је ријеч о здравственим радницима којима ће овдје бити омогућено запослење, усваршавање, рад и напредовање или о пацијентима, који ће у овом савременом објекту добити најквалитетније здравствене услуге.

- Сада са поносом можемо рећи да смо завршили радове новог објекта болнице у Добију, што значи да смо добили један функционалан и модеран здравствени центар који ће бити на услузи грађанима Републиек Српске али и БиХ - навео је Младен Гајић, директор болнице "Свети Апостол и Лука" у Добоју.

Борис Јеринић, градоначелник Добоја захвалио се и грађанима на подршци, повјерењу и стрпљењу јер, како каже, само велике ствари се могу урадити ако иамте повјерење и подршку.

- Нека ова болница буде на услузи свим грађанима Добоја и добојске регије - навео је он.

Да дјела говоре увијек више од ријечи, оцијенила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Сматра да је болница заједнички успјех грађана и институција Српске, које су још једном показале способност да у веома сложеним временима реализује мегапројекте.

- Наравно да ћемо у наредном периоду наставити једнако одговорно да се односимо према нашим становницима и коначно да разумијемо потребу и све оно што нас чека у будућности. Хвала свима што вјерујемо у Републику Српску, хвала што показујемо нашу способност да градимо Српску - истакла је Цвијановић.

А да је Српска и до сад градила те да здравствени сектор није занамеран ни у једној регији показују то пројекти у области здравства – од Бањалуке, Источног Сарајева, Бијељине, Зворника и Фоче.

- Ова валст није се бавила само причама, него и дјелима. Ово је само једна у низу болница које смо саградили на простору Републике Српске. Ова улагања су одраз снаге и моћи Српске. Ово није само здравствени објекат, него и побједа Српске над свима онима који имају само ријечи критике, а не могу да препознају оваква дјела - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске казао је да сваки становник Добоја и регије ту има најбољу здравствену заштиту и овај град издвојио је као други центар здравља у Републици Српској.

Ни југ српске није занемарен - интензивно се ради на изградњи нове болнице у Требињу, а у плану је и реконструкција и доградња приједорске болнице.

Подвиг је у вријеме највећих притисака реализовати милионске пројекте, каже предсједник Српске Милорад Додик, поручивши да један од пројеката нема цијену.

- Не смијемо да гријешимо када се ставимо на пут и пројекат који се зове Републике Српска. Српска живи дуже од неких других држава на овим просторима. Република је створена да буде трајна јер је вољена и да буде оквир за нашу слободу, и ми савршено добро разумијемо да без Српске нема слободе за наш народ - додао је Додик.

Да је Република Српска држава Срба али и свих оних који живе у њој нагласио је њен предсједник.

Истичући спремност на пословну сарадњу Републике Српске са свима, који јој попут Кине желе добро, те да је приврженост Србији нешто сасвим природно.

Наглашава да је изградња болнице у Добоју успјех свих и да се не смије стати, те додао да ће у наредном периоду бити завршена траса аутопута који ће спојити Бањалуку и Београд.