latinica  ћирилица
04/09/2024 |  18:25 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Да ли је подјела бесплатних плацева у Бањалуци законита или су грађани доведени у заблуду? (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић мјесецима најављује бесплатне плацеве за грађане. Многи су се томе обрадовали не знајући да оваква иницијатива нема законско упориште. Станивуковић је заобишао све надлежне институције без којих та идеја не може бити реализована.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Из Правобранилаштва и Геодетске управе упозоравају - имовина града се не може отуђити без накнаде, одлуке градске Скупштине, и мишљења Правобранилаштва.

Није први пут да се појединац ставља изнад закона. Није први пут ни градоначелнику Бањалуке да обећа оно што не може испунити. Тако је до сад у заблуду довео више од 1000 бањалучана који су и прије јавног позива почели да шаљу документацију.

- Драги грађани, драги брачни парови наше Бањалуке, самохрани родитељи, јавни позив за додјелу бесплатних плацева креће од 6. септембра, односно од петка - додао је Станивуковић.

Ништа од имовине општина и градова не може се отуђити нити пренијети без накнаде, ако о томе није одлучила Скупштина те локалне заједнице. На то упозоравају и у Републичкој - геодетској управи. Све друго је, кажу, кршење закона.

- Чланом 348 Закона о стварним правима, прописано је да се непокретностима у својини Републике Српске и локалне самоуправе, као и са правом грађења може располагати само на основу конкурса уз накнаду по тржишној вриједности. Истим чланом, прописано је да се некретнине не могу продати испод тржишне вриједности - помоћник директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове додао је Дејан Ђукановић.

Осим сагласности Скупштине града, изостало је и неопходно мишљење Правобранилаштва Српске. Из ове институције кажу да никад нису добили било какав захтјев ни градоначелника, нити градских служби. Кажу да је оваквим популистичким потезом Станивуковић грађане довео у заблуду.

- Неопходно је мишљење Правобранилаштва Републике Српске, а коначну одлуку о прибављању, управљању и располагању са имовином јединице локалне самоуправе, на основу Закона о локалној самоуправи, доноси Скупштина јединице локалне самоуправе, у овом случају Скупштина Града Бањалука. Свако другачије поступање представља кршење Закона и довођење у заблуду грађана да се плацеви могу додјељивати без накнаде - истакли су из Правобранилаштва Републике Српске.

И на крају треба отићи и код нотара. Да ли ће такав уговор, без законског упоришта и ваљане документације овјерити било који нотар.

- То подразумијева да морају доставити доказ о власништву имовине, да је имовина Града, да је формирана одређена катастарска честица, површина плаца која ће бити додијељена некоме од физичких лица. Морају бити измирене све пореске обавезе за ту катастарску честицу и мора постојати позитивно мишљење Правобранилаштва Републике Српске, с обзиром да се ради о располагању имовином. Без ваљаног правног основа, било какво превођење, односно измјена и реализација тих уговора у Геодетској управи није могуће, тако ни један нотар у Републици Српској не може да направит уговор без ваљане документације - навео је предсједник Нотарске коморе Републике Српске Борислав Радић.

И сад смо опет на почетку. Олако давање обећања постало је свакодневица. Док правни стручњаци упозоравају и дају инструкције шта је све потребно учинити да би се обезбиједили беплатни плацеви, градоначелник понавља своју причу! Овдје није ријеч о сукобу интереса већ популизма и закона!