latinica  ћирилица
04/09/2024 |  18:16 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Регион жали за рок легендом - Бором Ђорђевићем (ВИДЕО)

Регион жали за рок легендом, Бором Ђорђевићем, који је преминуо, у 71. години, у болници у Љубљани, гдје је лијечен због јаке упале плућа. Остаће упамћен по бројним хитовима, које је писао за "Рибљу чорбу" и друге извођаче. Добитник је бројних награда, а одликовале су га и Српска и Србија. Телеграме саучешћа упутили су званичници Републике Српске. Бора Ђорђевић биће сахрањен у родном Чачку.
Борисав Бора Ђорђевић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Борисав Бора Ђорђевић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Бора Чорба отишао је у легенду. Својим пјесмама обиљежио је младост генерација са простора бивше Југославије. Један од посљедњих концерата одржао је 21. јуна, на препуној Љетној сцени тврђаве Кастел у Бањалуци.

Тада је дао и посљедњи интервју за нашу телевизију. Остала му је неостварена жеља да одржи велики концерт на Маракани. Остале су и необјављене нове пјесме. Једна од њих, "Две гитаре", написана је као тестамент.

- Не трошите џабе паре, нисам толко важан лик, укрстите две гитаре, нека то буде споменик. Моје тијело пошаљите у Чачак, у Србију, у Љубљани оставите срце нека буде ту - написао је Ђорђевић.

Бројне колеге на друштвеним мрежама опраштају се од легендарног музичара.

- Напустио нас је Бора Ђорђевић, велики пјесник, музичар и мој пријатељ. Оставио је велики траг у рок музици и поезији, свима ће нам недостајати - навео је Момчило Бајагић.

- Боки, мирно путуј, твоје ће дјело остати садашњим генерацијама као путоказ за вјечност, а неким новим клинцима, залог за будућност - истакао је Ђуле Ван Гог.

Поводом Видовдана - предсједник Републике Српске одликовао је Бору Ђорђевића Орденом части са златним зрацима за дугогодишњи признати јавни рад и достигнућа у музичком стваралаштву.