latinica  ћирилица
04/09/2024 |  17:30 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Сорека: Чланство БиХ у ЕУ најважнији циљ (ВИДЕО)

Новоименовани специјални представник ЕУ за БиХ Луиђи Сорека огласио се путем видео линка, те истакао да од данас званично почиње његов ангажман на представљању Европске уније у БиХ и подршка напорима у приближавању ове земље чланству.
Луиђи Сорека - Фото: Screenshot/YouTube
Луиђи СорекаФото: Screenshot/YouTube

- Велика ми је привилегија поново бити овдје. Дуги низ година сам радио са БиХ у циљу подршке њеним европским интеграцијама. Добро се сјећам радости грађана ове земље када им је 15. децембра 2010. године одобрен безвизни режим с Европском унијом - истакао је Сорека.

Додаје да је поносан што може рећи, да је он за то вријеме при Европској комисији био задужен за координацију покретања и имплементације Дијалога о либерализацији визног режима са земљама Западног Балкана, укључујући БиХ.

- БиХ је успјешно испунила 174 предуслова за добивање безвизног режима. Тада, једнако као и сада, било ми је јасно да онда када има политичке воље, могућ је и напредак на европском путу. Моја амбиција је да у наредним годинама заједно славимо још и више прекретница. Али напредак на европском путу захтијева континуиран и конструктиван рад власти на свим нивоима, као и укључивање цијелог друштва. Као што је више пута истицала предсједница Европске комисије Урсула вон дер Леyен, проширење Европске уније је један од најзначајнијих политичких приоритета - додаје он.

Наводи да пројекат уједињења нашег континента у миру, стабилности и просперитету не може бити потпун без БиХ и остатка региона.

- Чланство у ЕУ је најважнији заједнички циљ за већину људи широм БиХ. Чланство је циљ који уједињује. Нужне реформе на европском путу доноси и бројне конкретне користи, чак и прије него што БиХ формално постане чланица. Боље јавне услуге, снажнија владавина права, конкурентнија привреда, боље саобраћајне везе и чишћа енергија су само неки од примјера. Босна и Херцеговина је одувијек у срцу Европе. Радујем се заједничком раду на европској будућности Босне и Херцеговине и откривању ове прелијепе земље и бољем упознавању њених срдачних људи - додао је он у свом првом обраћању.