latinica  ћирилица
04/09/2024 |  17:04 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Кустурић: У Српској активно пет пожара, приоритет рејон Мајевице

На подручју Републике Српске тренутно је активно пет пожара, а хеликоптер Хеликоптерског сервиса гасиће пожар на Мајевици како домаћинства и животи људи не би били угрожени, изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Кустурић је навео да је цијело прије подне гашен пожар код Сребренице, гдје је неприступачан терен и прилично велика површина за гашење.

Он је рекао да је са директором Цивилне заштите договорио да је приоритет дјеловање тамо гдје би евентуално становништво могло бити угрожено, а то је рејон Мајевице.

- Пребацујемо се на подручје Мајевице и гасићемо пожар у том дијелу да се потрудимо да ни на који начин домаћинства и животи људи не буду угрожени - поручио је Кустурић.

Он је подсјетио да је послат захтјев за помоћ хеликоптерској јединици Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије, али да су они тренутно ангажовани на гашењу пожара у Србији.

- Не очекујем да ће данас хеликоптер Хеликоптерске јединице МУП-а Србије бити укључен у гашење пожара код нас, јер имају јако пуно пожаришта у Србији - рекао је Кустурић.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске упутио је апел становништву и надлежним институцијама да воде рачуна колико год могу, те појаснио да 90 одсто пожара буде изазвано људским фактором.

Кустурић је упутио и ријечи подршке припадницима Цивилне заштите и ватрогасцима на терену, те нагласио да ће Хеликоптерски сервис Српске дати све од себе да помогне гдје год може.

Више од 60 ватрогасаца и радника Шумског газдинства у Лопарама учествује у гашењу пожара на планини Мајевици, а затражено је и ангажовање хеликоптера.