latinica  ћирилица
04/09/2024 |  15:05 ⇒ 15:05 | Аутор: СРНА

Сијарто: Поједине чланице блока шире лажи о Мађарској

Поједине чланице ЕУ шире лажи о томе да Мађарска наводно ублажава визна правила за руске и бјелоруске држављане, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Говорећи на конференцији за новинаре у Букурешту, Сијарто је одбацио забринутост у вези са програмом националне карте.

- Постојала је кампања лажних вијести против Мађарске коју предводе балтичке и нордијске земље. Они лажу - нагласио је Сијарто.

Он је напоменуо да Будимпешта "апсолутно није олакшала било какву процедуру" дозвољавајући држављанима који нису из ЕУ да уђу у Мађарску.

Мађарска је у јулу значајно проширила свој имиграциони програм националне карте, који омогућава њеним власницима да раде у земљи без посебне безбједносне дозволе. Према ажурираним правилима, картица, која важи двије године и може се продужити за још три, отварајући пут за стални боравак, покрива осам земаља, укључујући Украјину, Бјелорусију и Русију.

Овај развој догађаја изазвао је значајну забринутост међу званичницима и законодавцима ЕУ. Европски комесар за унутрашње послове Илва Јохансон опоменула је у августу Будимпешту да је укључила Русију у програм, назвавши ту земљу "безбједносном пријетњом".

- Омогућавање лаког приступа ЕУ потенцијалним руским шпијунима и саботерима угрозило би безбједност свих нас - рекла је она, упозоравајући да ће ЕУ "реаговати" ако се процијени да шема Мађарске ризична.

Исту забринутост изнијела је и летонски министар спољних послова Баиба Браже, која је подсјетила да "никада није постојао слободан Шенген за руске дипломате са непријатељским намјерама".

Након проширења програма картица, 67 посланика Европског парламента послало је писмо Европској комисији инсистирајући да "ако мађарска Влада одбије да промијени своју политику, ЕУ треба да доведе у питање мађарско присуство у Шенгенској зони".

Шандор Пинтер, мађарски министар унутрашњих послова, рекао је да ће "национална карта бити издата у складу са релевантним оквиром ЕУ и уз дужно разматрање могућих безбједносних ризика".

Након почетка сукоба у Украјини, ЕУ је знатно отежала улазак у блок руским држављанима, а у септембру 2022. године суспендовала је споразум о визним олакшицама са Москвом, чинећи процес подношења захтјева скупљим, дужим и подложним повећаном надзору. ЕУ је увела и потпуну забрану летова руским авионима у свом ваздушном простору.