latinica  ћирилица
04/09/2024 |  14:47 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

Вјетар распламсава ватру на Мајевици, затражено ангажовање хеликоптера

Више од 60 ватрогасаца и радника Шумског газдинства у Лопарама учествује у гашењу пожара на планини Мајевици, а затражено је и ангажовање хеликоптера.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

- Шумски пожар чије гашење траје од јуче захватио је неколико десетина хектара између Липовица и Бусије - рекао је старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Лопаре Јово Ђурић.

Он каже да ватру распламсава вјетар који је у моментима јак.

Према Ђурићевим ријечима, по избијању пожара јуче је обезбијеђена кућа у којој живи старија жена и ватра за сада не пријети том објекту.

Људство гаси ватру прилазећи пожаришту са напртњачама на леђима, на тешком планинском терену.

Начелник Лопара Радо Савић каже да је општина у сталном контакту са Републичком управом цивилне заштите и да је затражено ангажовање хеликоптера на гашењу пожара.

- Тежак је терен, људи су већ исцрпљени, мислим да би ангажовање хеликоптера доста помогло, а воду може допунити из оближњег језера Сњежница, да нам помогне да се ватра угаси - оцијенио је Савић.

Он каже да је пожар већ причинио вишемилионску штету и истиче да се мора стати
украј неодговорности људи, јер је у условима високе температуре и суше свако паљење ватре на отвореном опасно, а овога љета су пожари на отвореном свакодневни.

- Шумски пожар је у близини потенцијалог туристичког комплекса на Мајевици и ако се ватра прошири угрожава се досадашња милионска инвестиција у том дијелу - навео је Савић.