latinica  ћирилица
04/09/2024 |  14:30 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ тражи продужетак притвора за Дураковића

Тужилаштво БиХ затражило је продужење притвора за Рамиза Дураковића, оптуженог за злочине над цивилима на подручју Чајнича 1993. године, док је одбрана предложила изрицање мјера забране.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Тужилац Џевад Муратбеговић је на рочишту, на којем се расправљало о прудужењу притвора, рекао да је оптужени држављанин Њемачке и да тамо његова породица има боравиште и да би путшањем на слободу могао напустити БиХ.

Он је навео да оптужени нема путне исправе ни личну карту БиХ, нити непокретну имовину, што би га везало да остане у БиХ, а без његовог присуства не би се могло одржавати суђење, преноси Бирн.

Тужилац је рекао и да је Дураковић дужи период био недоступан и да га полицијски органи Њемачке нису пронашли на пријављеној адреси становања.

Дураковић је, како је раније саопштено из Тужилаштва, оптужен да је, као командант 43. бригаде тзв. Армије БиХ одговоран јер је знао за почињене злочине, а није предузео неопходне и разумне мјере да казни починиоце.

Бранилац Денис Ајкић изјавио је да је приједлог Тужилаштва за продужење притвора неоснован и да сама тежина кривичног дјела не може бити разлог за продужење те мјере.

Одбрана је навела да је оптужницом измијењена инкриминација дјела које се Дураковићу ставља на терет, као и да су рођаци супруге оптуженог дали сагласност да се он смјести у њихову кућу одакле би се могао редовно јављати полицијским органима док траје судски процес.

Оптужени је у обраћању рекао да је Тужилаштво неувјерљиво и да само себе негира, да се све вријеме сумњичио за убиство 11 цивила и рањавање пет, док се у измијењеној оптужници терети за убиство једног и рањавање два цивила.

- Остаћу овдје док се то не докаже - изјавио је Дураковић и додао да није давао нетачне податке о адреси становања.

Суд БиХ донијеће одлуку накнадно.