latinica  ћирилица
04/09/2024 |  13:19 | Аутор: sputniknews.com

Огроман број захтјева за пријем у БРИКС, Турска жели да постане пуноправни члан

Пристигао огроман број захтјева за проширење БРИКС-а, саопштила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на маргинама Источног економског форума у Владивостоку. Турска поднијела захтјев за пуноправно чланство.
БРИКС - Фото: РТРС
БРИКСФото: РТРС

- Постоји огроман број пријава, већ их има неколико десетина... Нове чланице су већ примљене, дошло је до великог проширења. Потребно нам је искуство у интеракцији БРИКС-а у тако проширеном саставу - рекла је Захарова новинарима.

Како је истакао помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков, земље БРИКС-а размотриће захтјев Турске за пуноправно учешће у асоцијацији.

- Турска је поднијела захтјев за пуноправно чланство, размотрићемо га - рекао је представник Кремља.

Како је истакао, статус партнерске државе БРИКС-а даће земљи могућност да учествује у свим структурама и дискусијама у асоцијацији, али без права гласа, рекао је Ушаков.

Блумберг је раније јавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Анкара званично поднијела захтјев за придруживање БРИКС-у. Како се истиче, на овај начин Турска настоји да ојача свој глобални утицај и успостави нове везе ван својих традиционалних западних савезника.

Наредни самит БРИКС-а биће одржан у Казању од 22. до 24. октобра.