latinica  ћирилица
04/09/2024 |  12:31 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Кошарац: Мантра о "малигном руском утицају" постала џокер бошњачких политичара

Мантра о наводном "малигном руском утицају у БиХ" постала је својеврсни џокер бошњачких политичара сваки пут када желе да прикрију стварне кривце за застој на ЕУ путу, лажно оптужујући Републику Српску и предсједника Милорада Додика, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Ту мантру користио је /министар иностраних послова Елмедин/ Конаковић безброј пута, а изузетак није било ни његово обраћање у оквиру Бледског стратешког форума. Бесмислена је, нетачна и крајње нелогична Конаковићева тврдња о наводном `малигном руском утицају` који тобоже успорава процес ЕУ интеграција БиХ - оцијенио је Кошарац.

Он је навео да не жели да анализира због чега се Конаковићу привиђа руски утицај, али да је огроман проблем када са позиције министра иностраних послова европску и свјетску јавност дезавуише класичним неистинама и клишеима, ширећи антируску хистерију.

- Наставио је да "мантра" о митском, непостојећем руском утицају, а прећутао је чињеницу да је европски пут Српске и БиХ заустављен у Федерацији БиХ /ФБиХ/ због политичких односа "тројке" и СДА - указао је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Прећутао је, додао је он, да у ФБиХ не постоји спремност нити визија како ријешити унутарбошњачки политички сукоб, који је главни узрок блокада и застоја.

- Умјесто тога, није се либио да кривицу лажно пребаци на Српску, предсједника Додика и наводни руски утицај. Прећутао је чињеницу да је Српска доказала да је конструктиван партнер и да је захваљујући активностима иниституција Српске остварен помак БиХ на ЕУ путу - навео је Кошарац на свом Инстаграм профилу.

Према његовим ријечима, евидентно је да Конаковић испуњава задатке својих западних ментора, првенствено /Мајкла/ Марфија и /Кристијана/ Шмита, да им враћа дуг и, по сопственом признању, "веже коња гдје му ага каже".

- Не могу да разумијем да политичко Сарајево популистички шири лажи и антируску хистерију и да му смета непостојећи "малигни руски утицај", али да апсолутно ништа нема против јефтинијег и повољнијег руског гаса, који користе грађани и привреда у ФБиХ. И то све захваљујући договору предсједника Додика и предсједника Русије Владимира Путина - закључио је Кошарац.