latinica  ћирилица
04/09/2024 |  11:48 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Додик: Одлична сарадња са кинеским компанијама, градимо као јаке и моћне земље (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је нова Болница "Свети апостол Лука" у Добоју изграђена захваљујући сарадњи са Кином и политици предсједника Си Ђипинга "Појас и пут".
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Када смо разумјели о чему се ради, нисмо оклијевали да покушамо анимирамо кинеске компаније да сарађујемо. Сјећам се давног одласка у ову компанију /Чајна Синофарм Интернешнел Корпорејшн/ и договора да кренемо, а данас могу да кажем да иза нас стоји објекат изграђен по врхунским стандардима - истакао је Додик на церемонији свечаног отварања нове добојске Болнице.

Он је рекао и да је политика кинеског предсједника омогућила не само градњу ове болнице, већ и Термоелектране Станари, као првог пројекта из иницијативе "Појас и пут".

- Поносан сам на чињеницу да сам имао прилику да руководим једним снажним и моћним тимом у Републици Српској и покажемо способност да изградимо пројекте које граде моћне и јаке земље - истакао је Додик, истичући одличну сарадњу са кинеским компанијама.

Додик је истакао да је пред Републиком Српском још много пројеката који подразумијевају изградњу болнице у Требињу, модернизацију и реконструкцију болнице у Приједору, уз организацију медицинског сектора који ће служити медицини у свим обновљеним и моодернизованим објектима.

- Зато ћемо у наредном периоду организовати стручне посјете и /директорка Института за онкологију и радиологију Србије/ Даница Грујичић пристала је да будем њен човјек подршке која ће радити тај дио посла у Српској - истакао је Додик.

Он је нагласио да је подвиг изградити болницу, подсјетивши да је уложено 104 милиона КМ у тешким и изазовним временима.

- Република Српска у перцепцији неких није била предвиђена да живи. Само љубав коју имате и преносите на нас она опстаје. Могу рећи да судбина Српске зависи од нас. Не смијемо да гријешимо када се ставимо на пут и пројекат који се зове Републике Српска. Српска живи дуже од неких других држава на овим просторима. Створена је да буде трајна јер је вољена и да буде оквир за нашу слободу - рекао је Додик.

Он је истакао да без Републике Српске нема слободе за српски народ, те да се нико не треба осјећати лоше због тога јер је Српска држава српског народа и свих оних који у њој живе.

- Ми смо повезани са Србијом и то не треба да буде јерес и проблем. То је природно и нормално. Нисмо успјели изградити функционалне односе у БиХ. То је значило само мање Републике Српске што нисмо дозволили - поручио је Додик.