latinica  ћирилица
04/09/2024 |  11:39 ⇒ 14:38 | Аутор: sputniknews.com

Путин рекао Вулину: Чекамо Вучића на форуму БРИКС; Стигла и лична порука предсједника Србије

Руски предсједник Владимир Путин разговарао је са потпредсједником Владе Србије Александром Вулином на маргинама Источног економског форума у Владивостоку.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK)

Српски министар пренио је личну поруку предсједника Србије Александра Вучића.

На почетку разговора, Путин је изразио наду да ће потпредсједник српске владе оцијенити могућност сарадње Београда са руским Далеким истоком.

- Надам се да ће ваше пословно путовање у сваком случају бити успјешно и корисно, моћи ћете пажљиво да сагледате и процијените могућности сарадње са тако великим и перспективним регионом Руске Федерације као што је Далеки исток - рекао је он.

Како је истакао, Русија игра значајну улогу у осигурању енергената Србији на одличним условима за Београд.

- Нажалост, што се тиче трговинских и економских веза, видимо благи пад обима трговине, знам да се ви у Влади Србије, бавите тим питањима - рекао је Путин током састанка.

Очекујемо Вучића на форуму БРИКС у Казању, истакао је Путин.

- Пренесите поздраве предсједнику Вучићу. Чекамо га на догађајима у оквиру састанка лидера БРИКС у Казању у формату БРИКС "аутрич". Послали смо вам позив, надам се да ће га господин председник прихватити - закључио је Путин.

Вулин, са своје стране, рекао је да је за њега велика част и привилегија да разговара са Путином.

- Вјерујте да је то велико охрабрење за све Србе. Када Русија брине о Србији, када јој је стало гдје живи и шта Србија ради, онда је и нама Србима лакше. Да Русија није опстала свих ових векова не би било ни Србије. Ми смо народи које повезује не само заједничка прошлост, него и будућност. Користим ову прилику и велика ми је част што могу то да урадим да Вам пренесем личне, срдачне, братске поздраве председника Александра Вучића и његову жељу да наставите још дуго да будете тако крепки, здрави, мудри и да водите своју земљу на добробит народа Русије -  рекао је потпредсједник српске Владе Вулин.

- Република Српска је такође предмет наше велике бриге, наше велике забринутости, јер постоје снажни притисци да се Република Српска умањи и да се Дејтонски споразум промени. То није могуће уколико желите мир и стабилност. Предсједник /Србије Александар/ Вучић је највећи гарант мира и стабилности у нашој регији - рекао је Вулин на састанку са предсједником Русије Владимиром Путином у Владивостоку. Он је захвалио Путину на огромном личном доприносу развоју односа Србије и Русије, као и огромном личном доприносу очувању истине, јавио је Спутњик. Хвала Вам што сте нам помогли да се успешно боримо против покушаја доношења резолуције о лажном геноциду у Сребреници. Хвала на личном доприносу у очувању истине и помоћи у нашој борби да се не донесе лажна резолуција о Сребреници. Ви сте нас разумели и снажно сте нас подржали. То сте урадили 2015. године када је Велика Британија покушала у Савету безбедности да донесе такву резолуцију и, као што видите, ми то памтимо и не можемо да заборавимо Ваш лични допринос нашој борби за истину о српском народу - поручио је Вулин.

Вулин је током састанка истакао да је и њему и свим Србима велика част и привилегија што данас разговара са руским предсједником, уз напомену да Србија никада неће увести санкције Русији нити ће ући у НАТО све док је на власти предсједник Вучић.

Србија је не само стратешки партнер Русије, Србија је и савезник Русије.

- И због тога је притисак на нас са стране Запада огроман. Али Србија коју води Александар Вучић је Србија која никада неће постати чланица НАТО, која никада неће увести санкције Русији и која никад неће дозволити да се са њене територије спроводе било какве антируске акције. Србија није постала и неће постати део антируске хистерије. Ми Русију поштујемо, ценимо, и форум на којем се налазимо је доказ колико је погрешан и колико је глуп покушај да се Русија изолује. То једноставно није могуће. Србија никада неће учествовати у таквој политици - додао је Вулин.

Српски министар се осврнуо и на ситуацију у Републици Српској.