latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:51 ⇒ 10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Изазивање конфузије - циљ изјава о наводном пресељењу Срба са Космета

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да су тврдње појединих опозиционара да Србија наводно планира да пресели Србе са сјевера Косова у Рашку /Санџак/ смишљене са циљем да се унесе што више конфузије међу српским народом у јужној покрајини и не дозволи да Србија буде јака и стабилна.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Поводом тврдњи опозиционара Ненада Чанка и Соње Бисерко да Београд планира пресељење Срба са сјевера Косова у Рашку, Дачић је оцијенио да се тако ствара слика да српска држава наводно дозвољава терор над Србима на Косову и Метохији, који спроводи премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти.

- Шта је навело Чанка и Бисерко да то кажу? Па, очигледно да је то смишљено и да им је неко дао ту тезу. Ја још нисам чуо да су Чанак и Бисерко негде бранили Србе - рекао је Дачић.

Дачић каже да је циљ оваквих изјава и да се изазове политичка нестабилност и у Рашкој, гдје живи бошњачко становништво, али да је, без обзира на све те изјаве, ситуација у Србији у вишенационалним срединама стабилна и за примјер у региону.

Према његовим ријечима, све што ради Чанак, Бисерко и остали јесте стварање климе у којој се неће дозволити да Србија буде стабилна, јака и да се развија, јер као таква представља препреку за доминацију неких парцијалних интереса страних сила у региону.

Дачић је за ТВ Пинк указао да је интерес тих сила да у региону буде нестабилност, јер када је стабилно, њих нико не би ни звао.

- Ријеч је о пакленом циљу да се Косово и Метохија "ослободе" од свих Срба и да се створи атмосфера да мисле да је ту више немогуће живјети. Зато је битно имати јединствену националну политику и дати подршку предсједнику Србије Александру Вучићу и руководству у преговрима ако се уопште буду водили - рекао је Дачић.

Он је указао да се и обчино глувонијема међународна заједница, ипак, гласила, поводом посљедњих насилних потеза власти у Приштини и осидула Куртијеве изјаве и понашање на Косову и Метохији, чији је стратшеки циљ да направи етнички чисто Косово.

Дачић је рекао да разни људи желе да прикажу да борба Србије против вјерског, криминалног, политичког екстремизма значи да се држава бори против Бошњака, муслимана иако сви знају да су вехабије највећи непријатељи самог бошњачког народа.

- У Србији су сви равноправни, једино не може да се толерише организовање ради вршења кривичних дјела, укључујући и тероризам против државе - поручио је Дачић.