latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:50 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Представа "Госпођица" НПРС освојила Санкт Петербург (ФОТО)

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске представом "Госпођица" освојио је публику најстаријег националног позоришта у Русији, "Александрински". Два дана извођења представе на 15. Међународном позоришном фестивалу у Санкт Петербургу била су награђена стојећим овацијама, громогласним пљеском у препуном позоришту које постоји више од 250 година.
Ансамбл НПРС у Санкт Петербургу, представа "Госпођица" - Фото: Уступљена фотографија
Ансамбл НПРС у Санкт Петербургу, представа "Госпођица"Фото: Уступљена фотографија

За вишеструко награђивану "Госпођицу" ово је била прва међународна турнеја. И то више него успјешна, потврдили су то директор руског позоришта Алаксандар Малич и умјетнички директор Никита Кобељев који кажу да су стојеће овације права ријеткост у "Александринском", нарочито јер је представа изведена на српском језику.

Иначе, програм овог фестивала чине представе рађене по класичним дјелима, али и представе савремене драме. Прави избор за национално позориште Српске била је управо "Госпођица" у чијој је основи новела Иве Андрића, нобеловца и једног од главних српских писаца 20 вијека.

Слађана Зрнић у улози Госпођице (Уступљена фотографија)

Представа је изведена на Новој сцени "Александринског", једној од најбољих и најсавременијих позорница на свијету. На тој позорници, која је осавременила најстарије позориште у Русији, у сезони се прикаже и до пет премијера и више од 120 представа.

У Народном позоришту Републике Српске истичу да је било задовољство и част представити се захтјевној публици која баштини толико дугу традицију позоришта, на свом језику, допријети сценским наступом и емоцијом до публике, у позоришту које гаји националну културу, промовише вриједности умјетности, а угошћава позоришта која утичу на културни пејзаж својих земаља и нације.

Гостовање Народног позоришта Републике Српске резултат је сарадње са "Александринским" театром која је започета у марту прошле године, а ријеч је о првој сарадњи са једним националним позориштем у Русији.