latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:23 ⇒ 10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Отварање дионице Коридора 5Ц и моста "Херцеговина"

Службено ће данас бити отворена нова дионица Коридора 5Ц Почитељ - Звировићи, а најважнији дио ове деионице је мост "Херцеговина", дугачак око једног километра.
Коридор 5Ц - Фото: Уступљена фотографија
Коридор 5ЦФото: Уступљена фотографија

На свечаном отворењу ће говорити директор ЈП Аутоцесте ФБиХ Денис Ласић, премијер ФБиХ Нермин Никшић, предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Уговор о изградњи поддионице Почитељ - Звировићи потписан је 20. јуна 2019. године, а подијељен је у два ЛОТ-а. Први ЛОТ је обухватао дио трасе до моста "Херцеговина" и од моста "Херцеговина" до петље Звировићи и изградили су је Кинези.



Други ЛОТ обухватао је градњу грандиозног моста "Херцеговина" чију су изградњу у конзорцијуму изградили Азвирт и кинеске компаније Синохидро и Пауерчајна.

У склопу поддионице Почитељ - Звировићи изграђени су петља Почитељ, тунел Почитељ, три вијадукта и отворена траса као и велики мост "Херцеговина".

Поддионица Почитељ - Звировићи повезује се на раније завршену дионицу Међугорје - Бијача дужине десет километара. Аутопут од Међугорја до Бијаче спаја се с хрватским аутопутем Далматино.

На овој дооници налазе се два моста "Студенчица" и "Требижат", вијадукт Павловићи и тунел Бијела Влака.