latinica  ћирилица
04/09/2024 |  10:08 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Свечано отворена Болница "Свети апостол Лука"; Један од најважнијих пројеката у модерној историји Добоја (ФОТО/ВИДЕО)

У Добоју је данас, у присуству званичника Републике Српске, свечано отворена новоизграђена Болница "Свети апостол Лука".
Отварање болнице "Свети Апостол Лука" Добој - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Отварање болнице "Свети Апостол Лука" ДобојФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Након свечаног отварања болницу су обишли званичници Републике Српске и упознали се о најсавременој опреми којом расплаже.

Здраствени радници представили су званичницима Српске одјељења болнице и упознали их какве све услуге ће пацијенти ту моћи да добију.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је са пажњом саслушао како ће се пацијентима пружати услуге у Ургентном блоку који има и посебан приступ, најкраћи приступ са магистралног пута.

Заједио са званичницима је и љекар Даница Грујичић из Београда.

Обилазак болнице у Добоју (Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је нова Болница у Добоју изграђена захваљујући сарадњи са Кином и политици предсједника Си Ђипинга "Појас и пут".

Српски члан Предсједништав БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је градња Болнице важан пројекат, поручујући да ће руководство Српске наставити да се одговорно односимо према грађанима у цијелој Српској.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да су улагања у здравство одраз снаге и моћи Републике Српске.

- Ово је једна у низу болница које смо саградили на простору Републике Српске - рекао је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да ће нова Болница донијети велики бенефит и да је Добој ово давно заслужио.

- Ово је сигурно други центра здравља у Републици Српској - нагласио је Стевандић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће нова Болница служити грађанима добојске регије, да је резултат успјешне сарадње свих нивоа власти и да ће значајно унаприједити развој здравственог система Српске.

Главни инжењер компаније Чајна Синофарм Интернешнел Корпорејшн Фу Кијанг рекао је да је пројекат успјешно завршен захваљујући сарадњи Владе Републике Српске и ове компаније.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је градња нове болнице један од најважнијих пројеката у модерној историји овог града, захваливши званичницима Српске за подршку.

- Нека ова болница буде на услузи свим грађанима Добоја и читаве регије - истакао је Јеринић.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић рекао је да је данас велики дан и да је остварен сан о модерном здравственом центру који ће бити на услузи грађанима Републике Српске и БиХ.

- Болница Добој ће бити незаобилазан фактор у здравству Републике Српске и центар пружања услуга. Захваљујем предсједнику Српске Милораду Додику за којег можемо рећи да је идејни творац градње болнице - рекао је Гајић.

Укупна вриједност пројекта нове добојске Болнице је око 104 милиона КМ, а средства су обезбијеђена из буџета Републике Српске.

Болница располаже са 450 кревета и пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије и околине.

 

Болница, између осталог, има главни операциони блок, ургентни блок са операционом салом, службу интензивне медицине за нехируршке гране, салу за ангиографију, лабораторију, породилиште, дијагностички центар за више од 20 радиолошких и других дијагностичких процедура, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са специјалистичким консултацијама, као и терапијску онколошку дневну болницу.

Болницу је изградила кинеска компанија Синофарм.

Погледајте како изгледа нова Болница "Свети апосто Лука"