latinica  ћирилица
04/09/2024 |  09:51 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Пожар на Мајевици, гори неколико десетина хектара шуме

Шумски пожар распламсао се на простору Мајевице између Липовица и Бусије и захватио је површину од неколико десетина хектара.
Лопаре - пожар (архив) - Фото: СРНА
Лопаре - пожар (архив)Фото: СРНА

- Сви наши ватрогасци од синоћ су на терену и гасе пожар, али нам је неопходна помоћ тако да сам позвао колеге из Бијељине, Зворника и сусједних општина да нам се придруже како би зауставили његово ширење - рекао је старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Лопаре Јово Ђурић.

Он каже да је ситуација лоша јер се пожар распламсао и упутио је апел припадницима Шумског газдинства "Мајевица" Лопаре, мјештанима и свим грађанима који су у могућности да помогну у гашењу пожара.

Пожар је букнуо јуче у послијеподневним сатима и био угашен, а затим се активирао поново око 19.00 часова.

Начелник општине Лопаре Радо Савић, који је ноћ провео на пожаришту, позвао је надлежне органе да утврде узрок настанка пожара како би се стало у крај неодговорним појединцима који својим поступцима доводе до велике материјалне штете, угрожавања људских живота и велике опасности по цијело друштво.

- Наши храбри ватрогасци, који су само овог љета имали много оваквих интервенција, за које је узрок углавном непажња неодговорних појединаца, немају времена за спавање, ни за било какав одмор - навео је Савић.

Он је упутио апел грађанима да не пале ни коров, ни отпад, јер је велика могућност настанка пожара на високим температурама и суши која траје.

У испомоћ колегама у Лопарама јутрос је из Бијељине упућено ватрогасно возило и четири ватрогасца, рекао је старјешина јединице Миле Спасојевић.

Он каже да се и у Бијељини ватрогасци до изнемоглости боре са пожарима на отвореном којих је у просјеку три дневно у августу, а јутрос је интервенисано на локалитету према некадашњој шећерани гдје је горила трава.