latinica  ћирилица
04/09/2024 |  09:39 | Аутор: СРНА

Којић: Дјеца у Српској треба да уче о српском страдању

Дјеца у Републици Српској треба да уче о формирању Војске Републике Српске и о српском страдању у Кравици, Бјеловцу, Скеланима и свим селима гдје је Зулфо Турсуновић, отац предсједика Скупштине општине Сребреница, сијао страх, рекао је предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

Којић је истакао да је Салко Турсуновић, предсједник Скупштине општине Сребреница, посљедња особа која може да коментарише приједлог за изучавање предмета Историја у Републици Српској јер је "његов отац чинио злочине, што дјеца у Српској треба да знају и не забораве".

Он је подсјетио да је Зулфо Турсуновића, који више није међу живима, уз Насера Орића један од најодговорнијих за убиства Срба у Подрињу, а да је његов син коментарисао наставни програм из предмета Историја.

- Поручујем му да је ово једини пут и начин да се истини погледа у очи и да дјеца треба да науче да је у Подрињу убијено 3.267 Срба, махом цивила - нагласио је Којић.

Он је нагласио је да је један од заговорника на сваком састанку са представницима институција Републике Српске да се млађим генерацијама уведе ова тематика као нешто што морају да науче и сазнају за страдања нашег народа.

Којић је напоменуо да Турсуновић позива Тужилаштво да заштити повратничку дјецу од неке манипулације, те је упитао ко је уопште Салко да прича о наставном програму у Републици Српској.

- Поручујем му да да дјеца треба да уче о формирању Војске Републике Српске, да треба да уче о страдању и у Кравици и у Бјеловцу, Скеланима, Залазју, Брежанима, Подравању, али и свим оним селима гдје је његов бабо сијао страх - нагласио је Којић.

Он је истакао да дјеца треба да обиђу стратишта, да чују причу Бране Вучетића којег је Салков отац испитивао и шамарао иако је Брано имао само девет година.

- Тога се Салко боји, па као некакав јунак сад жели да буде "заштитник" оних којима у Републици Српској није потребна заштита јер живе потпуно мирно, сигурно и слободно, као што живи и сам Салко који је рањен као припадник "Живиничких оса" - навео је Којић.

Којић је рекао да га је Салко Турсуновић пресретао у граду и скретао му пажњу да га не помиње у својим медијским наступима вјероватно да би се, како сматра, сакрила истина о прошлости и улози њега и његовог покојног оца.

То је, истакао је Којић, само један од притисака на породице српских жртава како би се сачувао мит о лажном геноциду.

Којић пита да ли Салко има образа да говори како је ово што ће се учити у предмету Историја индокринација лажи и мржње, те додаје да би Турсуновић да натјера све да уче о лажном геноциду.

Њему, додао је Којић, није довољно што је више од 50 одсто свијета дало свој суд о догађајима у протеклом рату на овом подручју и сада пред изборе изиграва некаквог хероја с циљем да се опет дочепа власти и живи лагодно од Републике Српске.

- Заузврат ће користити сваку прилику да удари што јаче по Српској, да држи моралне придике и даје себи за право да коментарише генерала ВРС Ратка Младића и првог предсједника Српске Радована Караџића - нагласио је Којић.

Он је рекао да организација на чијем је челу поздравља ово што је урадило Министарство просвјете и културе Републике Српске и позива их да уведу под обавезно за дјецу обилазак свих стратишта гдје су Срби гинули.

- То је потребно како би сва дјеца научила шта се дешавало и да знају да смо и ми страдалници, како се то више никоме не би десило у будућности, а знамо да је историја учитељица живота и као таква мора учити све истини - закључио је Којић.

Турсуновић је јуче издао саопштење у којем се осврнуо на увођење наставне теме "Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат" у деветом разреду основних школа У Републици Српској, оцијенивши да је то "алармантан корак уназад, који пријети да уништи генерације младих људи кроз индоктринацију лажима и мржњом".