latinica  ћирилица
04/09/2024 |  09:11 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Дражен Јовић због љубави према аграру изабрао живот на селу

Док се села гасе, а млади не желе да се баве пољопривредом, Дражен Јовић из села Бродац код Бијељине због љубави према аграру одабрао је живот на селу.
Дражен Јовић - Фото: РТРС
Дражен ЈовићФото: РТРС

У свом родном граду завршио је Техничку школу "Михајло Пупин", а потом и Пољопривредни факултет. Након тога се усавршавао у Русији, гдје је као стипендиста одрадио стручну праксу. Иако је имао пословну понуду да остане у Русији, патриотизам је, каже, био јачи.

- Чукундјед ми је био Солунац, моја два прадједа су били у њемачком заробљеништву, отац и дјед су стварали ову земљу, а нажалост за њу смо дали и мог 25-огодишњег стрица, тако да за мене лично повратак никад није био упитан, а такође и одлазак у иностранство никад није био опција - каже овај вриједни младић.

Након повратка из Русије, Дражен је показао да је истинита она изрека "има посла ко хоће да ради". Годину дана радио је разне послове, развијао своје способности, након чега се запослио у струци, на Пољопривредном добру "Семберија". Ту је већ седам година, а посљедњих пет година обавља функцију шефа производње.

Сав свој патриотизам, како истиче, желио је да искаже огромним ангажманом и посвећеношћу раду у фирми, како би се створили услови да у будућности у њој раде нечија дјеца и имају сигурно и добро пословање, а самим тим и животну егзистенцију. Кроз своју радну позицију, залаже се за правду и правичност према свим радницима, без икаквог фаворизовања било кога, и то су неке од његових основних особина.

- Пољопривредом се бавим и приватно, аи је мој спектар интересовања широк. Увијек сам размишљао о потребама своје локалне средине и стављао јој се на располагање, па сам тако укључен у разна дешавања која покрећемо у мом селу, како би имали садржајан и квалитетан живот. Предсједник сам и управе ФК јединство из Броца, гдје на све начине привлачимо нашу дјецу и омладину да се баве спортом, а на тај начин желимо да осјећају јаку повезаност са својим родним крајем и стварају успомене са својим вршњацима - прича Дражен.

Од додатног рада на селу могу да зарадим за стан у граду, а обрнуто је за мене немогуће, каже Дражен који од раног дјетињства гаји љубав према селу. У његовим плановима подржава га и супруга Невена. Након завршених мастер студија српског језика и књижевности из Новог Сада, такође се, вратила у село, гдје заједно граде своју породицу.