latinica  ћирилица
04/09/2024 |  08:46 ⇒ 08:46 | Аутор: РТРС

Од сутра у Музеју савремене умјетности Српске изложба "Нова Ера"

Сутра ће у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци свечано бити отворена групна изложба "Нова Ера: умјетнички дискурси о друштвеним и климатским промјенама".
Изложба "Нова ера" (Фото: msurs.net) -
Изложба "Нова ера" (Фото: msurs.net)

Интермедијску изложбу реализују Музеј савремене умјетности Републике Српске, Музеј савремене уметности Војводине из Новог Сада и Галерија "Божидар Јакац", Музеј модерне и савремене умјетности из Костањевице на Крки.

Изложба "Нова Ера" је претходно представљена у Новом Саду и Костањевици на Крки са чим се наставља вишегодишња успјешна сарадња између ових институција које граде динамичну савремену умјетничку сцену у срединама у којима дјелују, али и шире.

На изложби ће бити представљени радови 12 умјетника и умјетничких група из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније изабраних од стране кустоса три партнерске институције.

- Поменуте три установе културе окупили су умјетнике који се у својим стваралачким праксама досљедно и дугорочно посвећују односу између човјека и природе, дајући умјетнички коментар и одговор на неке од најактуелнијих тема савременог друштва - екологију, климатске и друштвене промјене и очување животне средине - наведено је у саопштењу Музеја.

Поставка "Нова Ера: умјетнички дискурси о друштвеним и климатским промјенама" јесте дио пројекта "Култура и креативност за западни Балкан" финансиран од стране Европске уније, а који има за циљ унапређење дијалога на западном Балкану кроз јачање културног и креативног сектора и развијање његовог потенцијала за друштвено-економски утицај у овом региону.

- Посјетиоци ће на изложби моћи да погледају радове у различитим медијима, од сликарства, видео-радова, инсталација до новомедијских умјетности и биоеколошких пракси као посебног израза у савременој умјетности. Организовањем велике групне изложбе умјетника из региона отвара се могућност за стварање јединствене платформе за културни и умјетнички дијалог и самим тим позиционира локална умјетничка сцена у европски контекст - наведено је у саопштењу.

Изложбу ће пратити и серија програма са панел дискусијама и продукција подкаст емисија, које ће се фокусирати на циљеве пројекта.

Изложба ће бити отворена до 5. новембра 2024. године.