latinica  ћирилица
04/09/2024 |  07:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршен 11. Кустендорф класик на Мећавнику

Извођењем традиционалне српске песме "Тамо далеко" у интерпетрацији руских и бјелоруских ученика музичких школа, додјелом "матрјошки" и драмском опером "Шум шуме преко поља" Александра Седлара вечерас је под ведрим небом на Мећавнику завршен 11. Кустендорф класик.
Додијељене награде на Кустендорфу класику - Фото: ТАНЈУГ
Додијељене награде на Кустендорфу класикуФото: ТАНЈУГ

Златна матријошка отишла је у руке српском виолинисти Матији Спасојевићу са Музичке академије у Београду, сребрна руском пијанисти Сергеју Паженову са Музичкае академије у Омску, а бронзана бјелоруском саксофонисти Димитрију Шувалову са Музичке академије у Минску.

Специјална награда, међу 36 младих умјетника из Србије, Русије и Бјелорусије који су учествовали у такмичарском програму, додијељена је класи хармоникаша са Факултета музичке умметности у Нишу.

Оснивач фестивала и редитељ Емир Кустурица затворио је фестивал уз цитат да је животна идеја увијек јача кад је у питању фикција и да је много снажнија од реалности.

- Мислим да то артикулише живот побједника и оних који ће сљедећи пут да побиједе да наставе да се баве том умјетнишћу, јер је можда од свих најузвишенија. Како рекоше теоретичари, све друге умјетности настоје да постану музика, како другачије да тумачимо мој бијег из филма у музику!? Свечано могу да објавим да се управо сад из музике враћам у филм што дубински потврђује да сви тежимо да будемо музика - поручио је Кустурица.