latinica  ћирилица
04/09/2024 |  07:48 ⇒ 09:06 | Аутор: РТС

Шести дан блокаде институција на сјеверу Косова и Метохије

Нема наговјештаја да ће полиција која већ шест дана држи у блокади зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије ослободити ове објекте.
Косовска Митровица, окупљање Срба (Фото: TANJUG/STR/bs) -
Косовска Митровица, окупљање Срба (Фото: TANJUG/STR/bs)

На зградама су табле са натписима више министарстава владе у Приштини, а скинути су називи српских институција.

Више стотина запослених претходних дана безуспјешно је покушало да уђе у канцеларије институција владе Србије, у којима су радили све до прошле недјеље.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да спроводи терор на сјеверу КиМ, као и да сада хоће да хапси и политичке представнике српског народа како би остварио свој наум - да пола Срба протјера, а другу половину похапси.

- Налози да се челници Српске листе саслушају у својству "осумњичених", због наводног фалсификовања докумената је показатељ бруталног политичког прогона лидера Срба са сјевера КиМ који је наредио Аљбин Курти и који ће имати далекосежне посљедице - написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Потпредсједник Српске листе Драгиша Миловић изјавио је да се од српских предсједника привремених органа на Косову и Метохији тражи да дају изјаве због наводно фалсификованог потписа.

- Имам информацију да се тражи да се дају изјаве, од појединих предсједника привремених органа и директора ових наших институција, да се 5. септембра јаве у регионалну јединицу на сјевер и дају изјаву због наводног фалсификованог потписа - рекао је Миловић.