latinica  ћирилица
03/09/2024 |  18:58 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

За све студенте који су на буџету бесплатан смјештај у домовима (ВИДЕО)

До почетка нове академске године преостало је још мјесец дана.
Студенски дом Никола Тесла - Фото: РТРС
Студенски дом Никола ТеслаФото: РТРС

Смјештај у студентским домовима је бесплатан за студенте који су на буџету.

Они који не успију да добио овај смјештај, мораће да издвоје много више новца јер је цијена станарина, бар у Бањалуци, драстично повећана у односу на прошлу годину.

Бесплатан студентски смјештај и дневни оброк од три марке, предност је за све оне студенте који су на буџету али и подстицај да постигну бољи просјек. Они који проведу прву годину у Дому, препоручују га и другим колегама. Једно такво искуство с нама је подијелио и студент Машинског факултета Никола Шобот.

- Храна је добра,услови генерално у дому су одлични и заиста препорука свим бруцишима је да конкуришу за дом јер је стварно све добро - рекао је Шобот.

Студенти који "не уграбе" своје мјесто у дому, принуђени су на приватни смјештај. Септембар је мјесец највеће потражње за становима, а када станодавци такву ситуацију вјешто користе.

Локација диктира цијену, па тако, за једну гарсоњеру од 30 квадрата треба издвојити минимално 500 КМ. Најбоље то зна Драган Миливојша, који четири године приватно станује.

- Ако узмемо само периферију Бањалуке немате стана без 450-500 КМ. Ако још додате трошкове режије у току једног мјесеца онда то прелази ону суму новца коју родитељ може да издвоји за школовање - навео је Драган Миливојша студент Машинског факултета.

Управо због папрених цијена станова, многи су већ покуцали на врата Студенских домова. У Бањалуци, дом расплаже са смјештајним капацитетом од 1250 кревета. Будући станари собу дијеле, али зато је смјештај за студенте са буџета бесплатан.

- Отприлике око 600-700 студената сваке године остане испод црте, а ове године је тај број и повећан јер је смјештај бесплатан. Ми смо чак капацитете кревета повећали за њих 50 - каже Драгослав Топић, директор Студенског центра "Никола Тесла" Бањалука.

Због попуњених капацитета, у Бањалуци се створила потреба за изградњом још једног дома, па су тако већ почели и већ преговори са Владом за наредну академску годину. Ресорни министар изградњу новог студенског комплекса, најављује и у Истичном Сарајеву.

- Имамо у правбу прављење једног великог студнетског комплекса поред Медицинског факултета у Фочи у Источном Сарајеву. То ће бити један комплекс који ће задовољит икако домаће тако и стране студенте - каже Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске.

А да би сте остварили право на бесплатан смјештај у Студентском дому морате да остварите услове - а то су просјек оцјена и удаљеност од Бањалуке.

Ако их испуњавате, остварујете право да се пријавите на конкурс, који за бруцоше траје до 13. септембра, а за остале до краја овог мјесеца.