latinica  ћирилица
03/09/2024 |  17:31 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Конаковић: Јачањем демократских принципа обезбиједити рјешавање несугласица

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић истакао је да је неопходан заједнички рад земаља ЕУ, западног Балкана и осталих на јачању демократских принципа, како би обезбиједили рјешавање несугласица путем дијалога и законских механизама, а не путем силе и притисака.
Конаковић на Бледском форуму - Фото: Уступљена фотографија
Конаковић на Бледском форумуФото: Уступљена фотографија

Конаковић, који је учествовао у панел-дискусији Бледског стратешког форума под називом "ЕУ послије избора - дјеловање или пасивност", изразио је наду да и у новој структури Европског парламента и Европске комисије постоји снажно опредјељење за интеграцију земаља које желе укључење у ЕУ, да ће се залагати за "заједничку будућност".

Он је позвао на разматрање важећег механизма и методологије проширења ЕУ како би се узеле у обзир измијењене околности, а са циљем остваривања ефикасног процеса проширења, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Конаковић је нагласио да се проширењем ЕУ остварују економски интереси БиХ, али и ЕУ те да је то у интересу цијеле Европе.

Он је навео да БиХ остаје опредијељена за снажну регионалну сарадњу земаља западног Балкана, те истакао досадашњу потпуну усаглашеност БиХ у заједничкој спољној и безбједоносној политици ЕУ уз опредјељење БиХ да се тако настави у наредном периоду, наводи се у саопштењу.