latinica  ћирилица
02/09/2024 |  22:36 | Аутор: СРНА

Сијарто: Крајње је вријеме за јасну подршку евроинтеграцији Западног Балкана

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је данас да је крајње вријеме да чланице ЕУ искажу јасну подршку евроинтеграцији Западног Балкана, укључујући Србију.
Петер Сијарто (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, илустрација) -
Петер Сијарто (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, илустрација)

Сијарто је рекао да има много лицемерја у ЕУ када је ријеч о проширењу, јер већина чланица јавно говори о томе колико подржавају пријем нових земаља, али на састанцима износе аргументе против тога.

- Зато је вријеме да чланице ЕУ буду јасне и дају подршку Србији и Западном Балкану на путу евроинтеграција - поручио је Сијарто након састанка са министром Србије за европске интеграције Тањом Мишчевић на маргинама Бледског стратешког форума.

Он је истакао да ЕУ не може бити цјеловита, снажнија или отпорнија на кризе уколико не интегрише земље Западног Балкана, те истакао да је Србија очигледно кључна земља региона.

- Вјерујем да је крајње вријеме да наши пријатељи из западне и сјеверне Европе такође признају да би било знатно теже, а вјероватно и немогуће, гарантовати стабилност Западног Балкана, без Србије - рекао је Сијарто.

Наглашавајући стратешки савез Мађарске и Србије, Сијарто је рекао да Будимпешта пружа константну подршку Србији на њеном путу евроинтеграција.

Сијарто је истакао да је важан циљ отварање трећег поглавља у претприступним преговорима са Београдом током предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ, пренијела је агенција МТИ.

- Србија наравно чини велике кораке ка евроинтеграцијама већ 15 година - додао је Сијарто и додао да нажалост земље запада и сјевера Европе не цијене увијек довољно те кораке.