latinica  ћирилица
02/09/2024 |  22:15 | Аутор: Агенције

Шпанија: Протест због ширења вируса Западног Нила

Становници шпанске покрајине Севиља најавили су протест због ширења вируса Западног Нила, који је овог љета узроковао смрт пет људи у тој покрајини.
Вирус Западног Нила (Фото: EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention) -
Вирус Западног Нила (Фото: EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention)

Протест организује платформа "Борба против вируса Западног Нила", која захтијева појачану реакцију локалних и националних власти у контроли ширења болести.

Регионална влада Андалузије позвала је људе да се смире, најавивши да ће повећати сарадњу између покрајина и градова у борби против вируса.

Модесто Гонзалес, градоначелник Корија дел Рија, гдје су од вируса смртно страдале три особе, позвао је централну владу да се координише са локалним властима како би се предузеле драстичније мјере против вируса.

- Ово надилази локално подручје и не може се више губити вријеме јер су животи људи у опасности - рекао је Гонзалес.

Жорди Фигерола из Шпанског националног истраживачког савјета објаснио је да су блага зима и влажно прољеће поспјешили циркулацију вируса ове године.

Комарци преносе вирус са птица на људе и друге сисавце. У покрајини Севиља, која је због мочвара и рижиних поља погодна за размножавање комараца, овог љета је забиљежен 61 случај заразе, преноси Би-Би-Си.

У западном шпанском региону Екстрамадура, која, такође, има значајна мочварна подручја, забиљежено је 17 случајева заразе.

У већини случајева вирус Западног Нила узрокује или врло слабе симптоме или их нема.

У око 20 одсто случајева његови су учинци озбиљнији, укључујући главобољу, високу температуру и промјене на кожи.

У мање од пет одсто случајева симптоми су изузетно озбиљни и могу узроковати смрт, а посебно ризична група су старије особе.