latinica  ћирилица
02/09/2024 |  20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Градоначелник Сиња забранио изложбу коју финансира Српско народно вијеће

Градоначелник Сиња и саборски посланик Миро Буљ забранио је одржавање изложбе "Сусрет на тромеђи" коју је требало да организује Галерија Сикирица уз финансијску подршку Српског народног већа (СНВ), пренео је хрватски портал Индекс.
Српско народно вијеће - Фото: РТРС
Српско народно вијећеФото: РТРС

Изложба савременог хрватског фотографа Иније Херенчић требало је да се отвори у сриједу у 20 часова у Градској галерији Сикирица у Сињу.

У опису изложбе је наведено како се ради о циклусу фотографија које прате традиционалну културну манифестацију ''Сијело тромеђе'', која се одвија у селу Стрмица континуирано већ више од пола вијека.

Манифестација представља првенствено народне обичаје хрватских Срба, али и оних из сусједних земаља.

- Наиме, велики сам противник забрана, али у просторима и установама којима управља Град Сињ морам да водим рачуна о осјећајима грађана који су ме изабрали. Као изабрани градоначелник и саборски заступник, морам да водим рачуна о поштовању темеља на којима је успостављена модерна хрватска држава, а ту првенствено мислим на Домовински рат - рекао је Буљ.

Образлажући одлуку да забрани изложбу, Буљ, између осталог, тврди да СНВ "издаје недјељник Новости, који из недјеље у недјељу пљује по хрватским бранитељима и хрватској држави".