latinica  ћирилица
02/09/2024 |  19:47 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Уз економску, никад јача и политичка сарадња Српске и Србије; Одлучно и заједно против урушавања Дејтона (ВИДЕО)

Изградња Дома здравља у Станарима само је један у низу примјера, више него добре сарадње Српске и Србије, како на економском тако и политичком плану. Посјета предсједника Србије општини која има мање од десет хиљада становника, доказ је да руководство Српске и Србије једнако брине о сваком мјесту. Предсједници Милорад Додик и Александар Вучић поручили су да неће дозволити урушавање Дејтонског споразума и уставних надлежности Републике Српске.
Званичници Српске и Србије у Станарима - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Званичници Српске и Србије у СтанаримаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Да Београд и Бањалука, Српска и Србија немају никога ближег и важнијег, потврдило се и у Станарима. Само један од пројеката који представља много више од доприноса развоју једне мале општине. Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да су Срби, гдје год живјели, народ слободе и мира, истичући да та слобода нема цијену.

- Нећемо да прихватимо концепције које урушавају нашу слободу. А наша слобода је урушена оног тренутка ако урушавате Републику Српску. Ми не мислимо да постоји слобода за Србе ако нема Републике Српске - каже Додик.

Поруке које долазе од званичног Београда охрабрујуће су за све грађане Републике Српске. Србија је једна од потписница Дејтона и њен гарант. Предсједник Вучић је нагласио потребу за поштовањем Дејтонског споразума и поручио да је све што Србија чини према Српској, али и Федерацији БиХ, у складу с Уставом БиХ.

- Не желимо да оставимо могућност да Срби буду увијек криви за све и да сви могу да кидишу на српски народ и на Републику Српску, не би то било први пут у нашој историји. Зато ће Србија увијек ту да буде и гарант мира и гарант поштовања Дејтонског споразума али и гарант постојања и опстанка Републике Српске и то је нешто што нико не може да нам одузме - поручио је Вучић.

Оно што је сажето у 49 тачака Декларације потписане на Свесрпском сабору, свакодневно се реализује у бројним областима. Односи Србије и Српске никада нису били као што су у посљедних 12 година, рекао је Додик. Србији је посебно захвалан на залагању за очување дејтонске аутономије Републике Српске.

- За нас у Републици Српској је неприхватљив степен интервенциознима који гледамо данас. И 30 година након ДМС то је апсолутно непотребно али се одржава зато што неки хоће да направе БиХ за један народ а ми схватамо да одбрана наших дејтонских позиција јесте одбрана слободе за сва три народа овдје у БиХ - истакао је Додик.

Вучић је поручио да многи политичари из региона покушавају да облате Српску и Србију код западних државника и да на основу лажних оптужби на рачун њега и предсједника Додика, купују симпатије Запада.

- За разлику од неких када иду у посјету или када примају госте из иностранства, а једина агенда им је Република Српска, Србија, Вучић и Додик. У посљедње вријеме су убацили и Орбана. Какооно кажу ретроградна политика, са оном његовом ретроградном политиком. И шта год их питате о БиХ они ништа не знају да одговоре - каже Вучић.

Никада на штету других, сарадња Српске и Србије биће настављена и у будућности, најавили су предсједници Додик и Вучић. Дужност Србије је да буде уз свој народ, када је добро, али и у тешким временима, нагласио је Вучић.