latinica  ћирилица
02/09/2024 |  18:23 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Патријарх српски на Богословији пожелио срећну нову школску годину

Његова светост патријарх српски Порфирије пожелио је на Богословском факултету у Београду срећну и благословену нову школску годину, као и посебну добродошлицу новим богословима.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Први дан школске године у Богословији Светог Саве отпочео је Светом архијерејском литургијом у капели Богословије, коју је служио патријарх Порфирије, уз саслужење епископа марчанског Саве, који је и викар епископа бањалучког.

У обраћању великом броју професора, ђака као и њихових родитеља, који су својим молитвеним учешћем увеличали литургију, патријарх Порфирије је истакао да “богословље није ништа друго него напајање оним што је Бог открио, и у том смислу богословље је прије свега, опит, искуство, које не долази само по себи.

- С једне стране, Бог нам открива себе, а, са друге стране, морамо да се припремамо за то откровење, за оно што нам Бог дарује, и то чинимо својим подвигом - рекао је српски патријарх.

Он је навео да је богословље везано за духовни живот, да је то наука о наукама, јер је ријеч о Богу, о ономе што Бог открива и дарује, јер Бог себе, прије свега, открива кроз своју творевину, преноси Радио "Слово љубве".

- Само биће људско свједочи о Богу, свако од нас има уграђену савјест у себи, способност да разликује добро и зло. На основу савјести и моралног закона, који свако човек носи у себи, може се закључити о Богу. Тако можемо закључити да Бог јесте и да постоји, али не и какав је он - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је додао да је Бог изван могућности спознаје човјека, који не може да надиђе границе времена и простора и продре у вјечност, јер је сам ограничен, има свој почетак и крај у историји.

- Али све што не можемо ми људи, Бог и те како може, али и хоће за нас људе да учини све оно што је добро за нас, зато што је он по суштини љубав. Бог хоће да, упознавајући њега, упознамо истину. Први и посљедњи богослов је сам Господ Исус, јер открива човјеку Бога - додао је патријарх.

Говорећи о задовољствима данашњег човјека, патријарх Порфирије је рекао да су људи навили на мобилне телефоне и да гледају у њих чак и када сједе једни поред других.

- Умјесто да се радујемо једни другима, размијењујемо искуства, иако смо заједно, међусобно смо удаљени. И то задовољство може да нас пороби - додао је он.

Послије литургије, Његова светост обишао је просторије обновљеног школског интерната, као и музејске просторије.