latinica  ћирилица
02/09/2024 |  17:57 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Почела нова школска година; У клупама 82.000 основаца и 35.000 средњошколаца (ВИДЕО)

За 82.000 основаца и 35.000 средњошколаца у Српској, званично је почела нова школска година. Са ђачким обавезама и школском клупом, први пут ће се сусрести око 9.000 првачића. Почела је и кампања "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас".
Почела школска година - Фото: РТРС
Почела школска годинаФото: РТРС

Прво школско звоно, окупило је 1.885 бањалучких ђака првака, што је за око педесетак више у односу на претходну годину. Више малишана у школским клупама биљежи и Требиње. Радозналост и срећа објединиле су првачиће широм Српске. За нове академске успјехе, знања и другаре спремни су и они мало старији основци.

Нова школска година донијела је новине и у наставном плану.

- Конкретно код нас, ја сам учитељица петог разреда, новина је предмет Дигитални свијет и имамо још једну измјену, учитељице из наше школе су написале књигу Математика за пети разред - навела је Марија Милетић учитељица, ОШ "Свети Сава" Бањалука.

Мирослав Попржен предсједник Актива директора основних школа, Бањалука истакао је да су изашли и нови уџбеници.

- Додатна новина је предмет Хуманост и безбједност, који од ове године иде у свим школама - додао је он.

Широм Српске, у школским клупама и средњошколци. Међу њима око 3.300 ученика средњих школа у Бијељини.

- Уписала сам смјер за економског техничара. Сада смо имали упознавање са цијелим разредом и било је добро упознати се са људима и са околином - навела је Маја Тркељаш, Бијељина.

Почетком школске године, почела је и кампања "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас". Посебан акценат стављен је на безбједност оних најугроженијих - првачића.

- У наредних мјесец дана ми ћемо у свим основним школама, гдје ће бити обухваћено око 9.000 првачића, проводити ову активност, а све са циљем повећања безбједности у саобраћају - рекао је Зоран Стевановић генерални директор АМС Републике Српске.

Министар саобраћаја и веза Репубике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће ресорно министарство и друге институције из ове области реаговати на сваку ситуацију како би побољшали безбједност у саобраћају, првенствено дјеце.

Влада Српске и ове школске године наставила је вишегодишњу позиитивну праксу. Обезбијеђени су бесплатни уџбеници за готово 50 одсто укупног броја ученика основних школа, за шта је издвојено око пет милиона марака.