latinica  ћирилица
02/09/2024 |  16:09 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

ЦИК одбио 327 кандидата за предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора - у Сокоцу 13 лица повезаних са СДС-ом

Централна изборна комисија БиХ потврдила је данас да је одбијено 327 кандидата пријављених на јавне конкурсе за именовање предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора у основним изборним јединицама у БиХ за предстојеће локалне изборе који ће бити одржани 6. октобра.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

На сједници је наглашено да кандидати за ова мјеста тренутно пролазе обуке како би били спремни за изборе, док ће коначна листа потврђених кандидата бити објављена након што се заврше све провјере и утврди коначан број кандидата за предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић нагласила је на сједници да ова институција штитећи интегритет изборног процеса не смије дозволити да на мјестима предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора буду особе које су блиске политичким активностима.

- Изазован је задатак именовати више од 8.500 људи широм БиХ из сједишта ЦИК-а - навела је Хаџиабдићева.

ЦИК је уклонио имена 13 кандидата за предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора у Сокоцу. У поступку је утврђено да је ријеч о лицима који су блиску СДС-у.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је, током тачке дневног реда која се односила на уклањање кандидата са листе за именовање на дужност предсједника и замјеника предсједника бирачког одбора, рекао да у одређеним случајевима ЦИК није доказао да је ријеч о особама које су пријављене за блискост политичким субјектима.

- Имамо име и презиме и са таквим именом и презименом имамо по десет особа и нисмо са сигурношћу овдје утврдили да се ради о лицима која су блиска политичким партијама - истакао је Рогић.

ЦИК је на данашњој сједници донио одлуку о избору најповољнијег понуђача за набавку видео-надзора са уградњом на десет изборних мјеста у пет изборних јединица у вриједности од 29.952 КМ са ПДВ-ом.