latinica  ћирилица
02/09/2024 |  15:43 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Најтоплије љето у Бањалуци икада

Овогодишње љето са средњом температуром од 24,8 степени Целзијусових у јуну, јулу и августу било је најтоплије љето у Бањалуци од када се врше мјерења, речено је у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске.
Врбас - Фото: РТРС
ВрбасФото: РТРС

- Aвгуст био врло топао у цијелом региону, а са средњом мјесечном температуром у Бањалуци од 25,8 степени ово је, такође, био најтоплији август од кад се врше мјерења. Август ове године био је 3,6 степени топлији од просјека, а био је и 1,3 степена топлији од претходно најтоплијег августа из 2012. године - навели су из ХМЗ-а.

Из Хидрометеоролошког завода су навели да су оборени и рекорди за средњу минималну и средњу максималну температуру.

У Бањалуци је овог августа регистрована појава 30 тропских дана /дани са температуром изнад 30 степени Целзијусових/, а једино је 20. јула максимална температура била мало мања од 30, односно 28,9 степени.

- Број забиљежених тропских ноћи /минимална температура виша од 20 степени током цијеле ноћи/ у августу ове године највећи је у једном мјесецу. Апсолутно максимална температура за август није достигнута, али и упркос томе ово био најтоплији август од када се врше мјерења. Апсолутни максимум за Бањалуку за август износи 41,8 степени из 2017. године, а ове године 39,8 степени - навели су из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Претходно је највећи број, пет тропских ноћи, забиљежен у августу 2018, а ове године је било девет тропских ноћи.

Из Хидрометеоролошког завода истакли су да је укупно ово љето односно јун, јул и август са средњом температуром од 24,8 степени Целзијусових било најтоплије љето у Бањалуци од када се врше мјерења.

Појединачно, јул и август били су најтоплији икада такође. Цијело љето је било за 2,8 степени топлије од просјека.

- Ово је љето са највећим бројем тропских дана, чак 70. Претходни максимум је забиљежен у љето 2012. када је било 67 тропских дана - навели су из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.