latinica  ћирилица
02/09/2024 |  13:40 ⇒ 13:50 | Аутор: Агенције

Словенија: Потврђена три случаја вируса Западног Нила

Двије особе зараже вирусом Западног Нила примљене су на Одјељење за заразне болести и фебрилна стања Клиничког центра Марибор.
Комарац (фото: EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention - илустрација) -
Комарац (фото: EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention - илустрација)

Национални институт за јавно здравство саопштио је да су потврђена прва три овогодишња случаја заразе вирусом Западног Нила, те да су сва три случаја заразе регистрована на сјевероистоку земље, у Помурју и Подрављу.

Двије заражене особе хоспитализоване су на Одјељењу за заразне болести и фебрилна стања Клиничког центра Марибор.

Једна особа је имала блажи облик болести и већ је отпуштена, а друга има одређене компликације, али није животно угрожена, речено је из Клиничког центра.

Ове године забиљежени су случајеви заразе у Хрватској, Србији, Албанији, те неким земљама ЕУ, Италији, Аустрији, Мађарској, Шпанији, , Француској, Бугарској, Њемачкој и Румунији.

Вирус је откривен 1937. године у сјеверозападној Уганди, а већина људи не оболи након убода зараженог комарца, јер у приближно 80 одсто случајева зараза пролази без симптома.

Вирус Западног Нила, који преносе комарци се најчешће јавља у топлијим мјесецима, када су комарци најактивнији. Врло ријетко се вирус међу људима преноси путем трансфузије, ткива или донираних органа.