latinica  ћирилица
02/09/2024 |  11:44 ⇒ 11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Поступци Запада против Телеграма слични злоупотреби глобализације

Поступци западних земаља усмјерени против апликације "Телеграм" у свјетлу случаја хапшења оснивача Павела Дурова слични су њиховој злоупотреби глобализације, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

- Оно што Запад покушава да уради са Телеграмом и другим платформама које тренутно нису свима познате због онога што се десило у Француској слично је западној злоупотреби глобализације - рекао је Лавров у обраћању студентима Московског државног института међународних односа Министарства спољних послова Русије.

Лавров је подсјетио да случај Дурова није први, те да је оснивач Мете Марк Закерберг позван у Сенат Конгреса САД и да је пристао да сарађује.

Он је додао да се Запад "не понаша пристојно према другим већим платформама".

Дуров, који је рођен у Русији, приведен је на париском аеродрому 24. августа под оптужбом за криминалну употребу његове апликације за размјену порука, укључујући тероризам, дјечију порнографију, трговину дрогом, прање новца и превару. Он је пуштен у сриједу, 28. августа, уз кауцију од пет милиона евра и забрањено му је да напусти Француску.

Француски медији пренијели су да је Дуров пристао да сарађује са француским истражиоцима и омогућио приступ свом телефону. Макрон је разговарао о притвору Дурова, који, сем француског држављанства, има и пасош Уједињених Арапских Емирата, са предсједником Емирата Мохамедом бин Заједом ел Нахјаном дан након што је Дуров ухапшен на аеродрому.