latinica  ћирилица
02/09/2024 |  10:13 ⇒ 12:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Симић: Позивам КФОР, Квинту, ЕУЛЕКС да подрже Србе и предузму конкретне акције (ВИДЕО)

Потпредсједник Српске листе и директор Дирекције ПИО фонда за Косово и Метохију Игор Симић позвао је данас КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС и земље Квинте да дођу и подрже све који нису могли да уђу у српске институције на сјеверу Косова и Метохије и да им омогуће да остваре право на рад.
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs) -
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs)

- Позивам КФОР да дође да омогући слободу кретања и право на рад. Позивам Квинту, ЕУ, УНМИК све који су осудили потезе да дођу и подрже ове људе. То је једини начин, а не њихова анемична саопштења. Колико им је саопштења остало у фиоци. У суботу смо им пренијели све шта се дешава и сада очекујемо конкретне акције. Два дана полиција је претресала и ништа није могла да нађе - рекао је Симић новинарима испредзграде у којој се налазе ПИО Фонд за КиМ, Косовско-моравички управни округ, Канцеларија за КиМ, Центар за социјални рад.

Он је рекао да су дошли "узурпатори" и да су отели имовину државе Србије и онемогућили људе да раде.

- Овдје више од 40 породица зарађује своје парче хљеба, више од 30.000 људи добија услуге од рада ових институција. То нису паралелне институције јер услуге које оне пружају не пружа нико други. Пензиони фонд исплаћује пензије без обзира на националност. Више од 4.000 Албанаца неће добити пензију због овога - рекао је Симић.

Претходно, Симић је испред зграде покушао да разговара са представнцима тзв. косовске полиције којима је рекао да зна да је и њих срамота што то раде и јер су дошли наоружани пред обичне људе.

- Када одете кући да ли ћете се похвалити јдеци да сте спријечили Србе да раде. Ову зграду и фасаду смо ми радили, ниједан папир нисте показали да је ово ваше. Молим вас да нам омогућите да радимо свој посао - рекао је Симић полицији.

Он је поновио да то нису паралелне институције.

- Срби, Бошњаци и Албанци не могу да приме пензију. Можда и твој рођак. И ти знаш да ово није у реду што радите. 30.000 људи зависи од тога. Тражимо само да нам омогућите да уђемо на своје радно мјесто - рекао је Симић.

Испред зграде Привременог органа општине Косовска Митровица, као и испред зграде у којој се налазе ПИО Фонд за КиМ, Косовско-моравички управни округ, Канцеларија за КиМ, Центар за социјални рад окупили су се запослени у тим институцијама који су покушали да дођу до свог радног мјеста, али их је у томе спријечила такозвана косовска полиција.