latinica  ћирилица
02/09/2024 |  09:08 ⇒ 16:19 | Аутор: Агенције

Срби са сјевера КиМ покушали да дођу до својих радних мјеста, полиција им није дозволила

Четврти је дан како полиција тзв. државе Косово држи у блокади зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије. Запослени у Фонду ПИО за Косово и Метохију, Косовскомитровичком управном округу, Центру за социјални рад и у просторијама Канцеларије за КиМ разишли су се након што су покушали да дођу до својих радних мјеста јер им полицајци наоружани дугим цијевима то нису дозволили.
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs) -
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs)

Вулин: Зашто Курти није под америчким санкцијама?

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин истакао је да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти не ради ништа самостално, као и да је посљедњи напад на Србе на сјеверу Косова и Метохије договорен и подржан од Квинте, ЕУ и НАТО-а.

- Позивати Квинту да заштити Србе од Куртија има ефекта као када се од ЕУ тражи да одржи реч и формира Заједницу српских општина - поручио је Вулин у Владивостоку поводом упада такозване косовске полиције у зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије.

Он је указао да се чак и Кфор прави ненадлежан, док командант ове војне мисије шаље замјеника на састанак са лидерима Срба како се не би обавезао на дјеловање.

Стано: Што пре одржати састанак Београда и Приштине

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом најновијих дешавања на КиМ, да ЕУ преноси приштинским властима свој став и забринутост због низа некоординисаних и једностраних корака и упозорио да ће "неуспјех страна у деескалацији тензија имати посљедице".

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да је у овој фази циљ ЕУ да се што прије одржи нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, али није навео када би до тог састанка могло да дође.

Он је, на питање Танјуга које конкретне кораке ће ЕУ предузети након што је такозвана косовска полиција упала у српске институције и онемогућила запосленима да дођу на своја радна места, истакао да ЕУ сматра да је рјиеч о још једном некоординисаном једностраном кораку, који веома није од помоћи, а који има капацитет да повећа тензије и доведе до даље ескалације већ нестабилне ситуације на терену.

Окупљени Срби се разишли

Запослени у Фонду ПИО за Косово и Метохију, Косовскомитровичком управном округу, Центру за социјални рад и у просторијама Канцеларије за КиМ разишли су се након што су покушали да дођу до својих радних мјеста јер им полицајци наоружани дугим цијевима то нису дозволили.

Симић: Позивам КФОР, Квинту, ЕУЛЕКС да подрже Србе и предузму конкретне акције 

Потпредсједник Српске листе и директор Дирекције ПИО фонда за Косово и Метохију Игор Симић позвао је данас КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС и земље Квинте да дођу и подрже све који нису могли да уђу у српске институције на сјеверу Косова и Метохије и да им омогуће да остваре право на рад.