latinica  ћирилица
02/09/2024 |  07:43 ⇒ 09:11 | Аутор: РТС

Срби се окупљају испред зграда српских институција на КиМ, траже да им се омогући повратак на посао

Радници Привременог органа општине Косовска Митровица окупљају се испред зграде општине у коју су у петак упали специјалци Косовске полиције. Приштинска полиција четири дана држи у блокади зграде српских институција на сјеверу КиМ. На главном мосту у Митровици су два блиндирана и два теренска возила Кфора.
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs) -
Косовска Митровица, окупљање Срба (фото: TANJUG/ STR/ bs)

Више десетина људи налази се испред зграде општине, а кажу да имају један циљ - да им се омогући да се врате на своја радна мјеста.

Испред зграде Привременог органа налази се неколико припадника тзв. косовске полиције и неколико паркираних џипова.

На објекту у Сјеверној Митровици, у којем су се налазили сједишта Косовско-митровачког округа, ПИО фонда и Канцеларије за Косово и Метохију синоћ су постављене три импровизоване папирне табле за називима привремених приштинских институција.

Такође, табла је јутрос постављена и на згради Привременог органа Косовске Митровице.

Док су постављане импровизоване табле, испред објекта се налазио један полицијски џип и неколико полицајаца, док је такозвана косовска полиција била распоређена и на свим раскрсницама које воде до те зграде.

И на објекту у Лепосавићу, гдје је до петка радио Привремени орган општине Лепосавић, Институт за српску културу, Саобраћајна школа, и гдје се налазе и канцеларије многобројних организација, данас су привремено постављена два папира са називом привремених приштинских институција.

Зграде српских институција у четири општине на сјеверу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред њих је такозвана косовска полиција.

Кфор је појачао присуство на главном мосту у Косовској Митровици.

Акције полиције на сјеверу покрајине утичу на безбједност, стабилност и мир, поручила је мисија Унмик, послије разговора представника Српске листе са шефицом те мисије на Косову и Метохији Каролин Зијаде.

Српска листа је затражила хитну акцију међународних представника.

- НАТО је веома разочаран акцијама на сјеверу Косова и Метохије које нису координиране са Кфором, навела је портпаролка Алијансе Фара Даклала.

Државни врх Србије оцењује да је на дијелу покушај да се испровоцира реакција и поручују да је избор политичка борба.