latinica  ћирилица
01/09/2024 |  20:10 | Аутор: РТРС

Завршен дводневни научни скуп - Како предавати књижевност у условима четврте технолошке револуције? (ВИДЕО)

У Андрићевом минституту у Андрићграду завршен је дводневни научни скуп у организацији Одјељења за књижевност о теми- Како предавати књижевност у условима четврте технолошке револуције? Презентацијом радова учесници су покушали да дају одговор на питање каква је улога књижевног дјела у савременој комуникацији.
Вишеград - други дан научног скупа - Фото: РТРС
Вишеград - други дан научног скупаФото: РТРС

- Књижевно текст је феномен који се остварује у пуној мјери тек у контексту који се ствара између онога ко га чита и онога ко га води кроз то читање, јер ученика још увијек морамо водити кроз читање јер он није у стању да самостално приступа тексту. Када прођемо кроз текст на тај начин онда уз различите модерне технике можемо да га користимо у различите друге сврхе - рекла је Биљана Гагић-Јевђовић, професорка Српског језика и књижевности у Економској школи Бањалука.

Марина Панић, професорка Српског језика и књижевности у Гимназији Краљево, истиче да треба инсистирати на педагошким вриједностима.

- Без обзира на чињеницу која негдје застрашује да се технологија развија брзином коју ми баш не можемо да контролишемо , морамо да пронађемо вриједности и да инсистирамо на педагошким вриједностима, јер оно што стално понављам и подвлачим технологија никада није научила никога, а оно што учи ђаке јесте добра методологија и добра педагогија сваког наставника - истакла је Панићева.