latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:49 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Отворен "Кустендорф класик" - на Мећавнику велики број умјетника (ВИДЕО)

У етно-селу Мећавник на Мокрој Гори отворен је Фестивал класичне музике "Кустендорф класик". Као и ранијих година, фестивал испуњава богат такмичарски и ревијални програм. Фестивал је уз присуство бројних званица отворио његов оснивач Емир Кустурица. Биће завршен 3. септембра додјелом награда најуспјешнијим такмичарима.
Кустендорф - Фото: РТРС
КустендорфФото: РТРС

Кустурица каже да се на позорници Мећавника смјењују велики умјетници и млади који ће тек постати велики умјетници, откривајући један магични свијет и доносећи тријумф конструктивности над деструктивности.

- Како каже Кроче свака умјетност тежи да буде музика. Хоћу да кажем да сваки од младих умјетника и сваки велики умјетник који је овдје наступа он заправо употпуњује живот у коме нема смрти. Проглашавам 11. фестивал класичне музике отвореним - рекао је Кустурица.

Кустендорф КЛАСИК даје прилику извођачима да први пут наступе на тако високом нивоу, и да подјеле искуства и утиске са вршњацима из других земаља.

- Сигурно ће бити "одскочна даска" што се тиче познанстава јер овдје долазе умјетници и музичари из различитих дијелова свијета - истакла је Анђела Томић, Факултет музичке умјетности Београд.

Организатори су се потрудили да овогодишњи фестивал заисја у пуном сјају. У такмичарском дијелу наступиће 35 студената музике из Србије , Русије и Бјелорусије и о наградама "Златна матријошка" одлучиваће трочлани жири.

Сваког дана током цијелог дана на Мећавнику ће бити различити мини концерти за које ће се побринуити музичке школе "Мокрањац" и "Ватрослав Лисински" из Београда и Школа за музичке таленте из Ћуприје - нагласила је Данијела Ракић, портпарол Кустендорф класик фестивала.

Прве фестивалске вечери наступиле су пијанисткиња Зарина Шиманскаја, и мецосопран Зинаида Царенко. Током фестивала биће изведене и опере "Иза оперских кулиса" српске композиторке Вере Миланковић, коју ће извести Умјетнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички". Биће изведен и једиствени пројекат композитора Александра Седлара, драмска опера "Шум шуме преко поља".