latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:47 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Колико новца родитељи издвајају за повратак ђака у школске клупе? (ВИДЕО)

У Републици Српској сутра почиње школска година за 82.000 основаца и 35.000 средњошколаца.
Почетак школске године - Фото: РТРС
Почетак школске годинеФото: РТРС

У школске клупе ће сјести и око 9.000 првачића.

Купити све што је потребно за школу није ни мало јефтино а ми смо провјерили колико је новца потребно за повратак у школске клупе.

За многе породице куповина књига и школског прибора више није ствар планирања, већ и озбиљно финансијско оптерећење. Припремити дјецу за школу, кажу, никада није било једноставније, али ни скупље. Понуда је велика, али су и цијене веће у односу на раније године.

Цијене свесака су повећане, па тако оне мале коштају око марку, док се свеске већег формата продају по цијени од двије и по марке па навише. Пуна перница кошта од 13 до 50 марака. Цијене дрвених бојица износе од три до десет марака, док су графитне оловке између пола марке и марку. Фломастери су ове године знатно скупљи, па се могу наћи од пет до 20 марака. За водене бојице, најнижа цијена је двије марке, док за темпере треба издвојити до чак 20 марака.

Да би овај прибор био адекватно спакован и ношен у школу, неопходна је и торба или руксак. Цијене руксака не падају испод 40 КМ, док они популарних брендова могу коштати и више од 150 КМ.

Цијене уџбеника нису мијењане, али цифра коју родитељи морају издвојити није мала.

Тако на примјер комплет уџбеника за 6. разред кошта 233 марке, за седми 255, док за уџбенике за 8. разред треба издвојити чак 275 марака. Комплет уџбеника за 9. разред кошта 264 марке.

Завод за уџбенике и ове године омогућио је куповину уџбеника и школског прибора на рате.

- Да у овом мјесецу омогућимо нашим родитељима мало мањи притисак на кућне буџете и да им се на тај начин помогне - рекао је в.д. генералног директора Завода за уџбенике и наставна средства Предраг Спасојевић.

Ипак постоје и оне општине и градови у Српској који нису обезбиједили бесплатне уџбенике. За многе родитеље биће то додатни удар на кућни буџет, јер је за опремање једног школарца, за куповину уџбеника, школског прибора, одјећу и обућу неопходно, у новчанику, имати више стотина марака.