latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:46 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Почела реконструкција дионице магистралног пута од Српца до Дервенте (ВИДЕО)

Република Српска наставља улагања у инфраструктуру. Почела је реконструкција магистралног пута Првог реда 102, на дионици од Српца до Дервенте у дужини од 41,4 километра. Упоредо са овим пројектом, радиће се и рехабилитација 21 километра пута од Дервенте ка Шешлијама.
Реконтрукција пута Дервента-Србац - Фото: РТРС
Реконтрукција пута Дервента-СрбацФото: РТРС

Вриједност пројеката већа је од 50 милиона марака. Средства су обезбиједили Влада и Путеви Републике Српске, а рок за завршетак радова је 36 мјесеци.

Због бројних улегнућа и избочина на дионици магистралног пута од Дервенте према Српцу, саобраћај за теретна возила био је отежан.

Рјешење вишедеценијског проблема, возачи су са нестрпљењем чекали.

- Возач сам камиона и нигдје у Европи није било оваквог пута, а како квалитетно раде обнову изгледаће одлично - каже Младен Чабраја из Дервенте.

У првој фази обнове ради се реконструкција 15 километара из правца Српца ка Дервенти.

Радници тренутно уклањају постојећи слој асфалта и мијењају подлогу.

- У току је замјена постојећег слоја овог коловоза, нова тампонска конструкција и слојеви асфалта са уређењем одводних канала, пропуста и ригола - истиче Радмило Симић, шеф градилишта.

На домаће, али и свјетко тржиште из Дервенте свакодневно одлазе шлепери пуни робе, зато је унапређење инфраструктуре један од кључних фактора за проширење пословне активности, кажу привредници.

- Десиће се значајан помак у побољшању услова привређивања. Свака минута има своју цијену, ако ви добијете камион један дан раније или касније, то су огромне разлике - наводи Радован Пазуревић, директор компаније "Санино".

Соња Маркелић, предсједница Управног одбора компаније "Амика" навела је да ово предузеће врши транспорт материјала, полу-производа и производа између Републике Српске и ФБиХ, између општина.

- Тако да ми је веома драго јер свакој компанији која има било какав транспорт је од великог интереса да он буде што ефикаснији - јасна је Маркелићева.

Модернизацијом пута у Дервенти очекују бољу повезаност са сусједним градовима и општинама.

- Од Добоја до Српца разлика је 40 километара и велики број радника има потребу да своју плату заради у Дервенти - каже Милорад Симић, градоначелник Дервенте.

Пројекат реконструкције путева у дужини од 62 километра, који су жила куцавица за Дервенту, један је од највећих који се тренутно реализују у Српској.

- То је пројекат вриједности 50.309.000 марака. Вјерујте, ради се о пројекту који се дуго помиње и веома је важан за овај крај. Влада Републике Српске, ресорно министарство и Путеви кроз кредитна средства и кроз властита средства су обезбиједили новац за ову намјену - рекао је Милан Дакић, в.д. директора Путева Републике Српске.

Оба пута биће реконструисана истовремено, а за вријеме радова возила ће се пропуштати наизмјенично.

Ширина новог асфалта биће од шест и по до седам метара у зависности од дионице пута.

А ако све буде текло планираном динамиком, реконструкција ће бити завршена и прије планираног рока од 36 мјесеци.