latinica  ћирилица
01/09/2024 |  15:24 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Подршка руководству Србије и Српске у спровођењу одлука Свесрпског сабора

Учесници скупа дијаспоре "Јединство и снага – Србија", одржаног у Београду, усвојили су закључке и смјернице за јачање веза матичне државе и сународника у расијању . Пружили су подршку руководству Републике Српске и Србије у провођењу одлука Свесрпског сабора, на којем су дефинисани српски национални интереси. Истакнута је подршка српском народу на Косову и Метохији и осуђен терор који режим Аљбина Куртија спроводи над њима. И данас је истакнуто да је централно и стратешко питање српског народа јединство!
Скуп "Јединство и снага" - Фото: СРНА
Скуп "Јединство и снага"Фото: СРНА

Представници српске дијаспоре обавезали су се да ће у земљама у којима живе радити на пласирању истине и свједочити о злочинима над српским народом на Косову и Метохији. Залагаће се да се обезбиједи мир, безбједност и право на личну својину за Србе и све друге угњетаване националне заједнице на територији под привременом контролом власти у Приштини.

- Порука је да свуда гдје год можемо имамо у виду да је важније од свих тих подјела државно јединство када је ријеч о националним питањима - нагласио је Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије.

Наглашено је да је Србија увијек била јака само онолико колико је јединствена и да је у периоду изазова, искушења и највећих притисака, најважније национално јединство.

- Мислим да су најважнији односи са регионом, посебно са Републиком Српском, ми који живимо у иностранству можда ни немамо право да кажемо какве проблеме имамо, с обзиром какве проблеме имају наши сународници и у Српској , Хрватској, а посебно на Косову и Метохији - рекао је Властимир Видић, представник дијаспоре Минхен.

Срби из Републике Српске и Србије су један народ гдје год да се налазе, сматрају њихови представници из Аустрије и Њемачке. Процјене су да само у ове двије земље живи више од милион и 200 хиљада Срба.

- Дрина није граница. Ми Републику Српску и Србију сматрамо матицом и тако је и називамо. Тако да свако ко тај наравив погрешно користи не размишља добро - рекао је Александар Саша Станковић, представник српске дијаспоре у Бечу.

Божидар Вучуревић, генерални конзул Србије у Минхену, каже да је српска дијаспора у Њамчкој веома јака и организована.

-Они имају своја удружења, клубове, најбоље и најљепше је што имамо српску допунску школу она је најјача и најразвијенија у Њемачкој - истакао је Вучуревић.

У Словенији живи и до 180.000 Срба који нису признати као национална мањина и не остварају ни своја политичка и културна права.

- Према попису 2002. године 38.000 се изјаснило као Срби, 48.000 као припадници православне вјере, око 140.000 није се изјаснио ни као вјерска ни као национална припадност - истакао је Крсто Шућур, представник Срба Словенија.

Указано је и да су српски језик, ћириличко писмо, српска историја, култура и традиција, симболи српског народа и да је неопходно јачање патриотског духа и осјећаја припадности међу младима.

- Наше везе са матицом су сјајне. Грчка није далеко од наше земље, то су двије православне земље - поручила је Катарина Божанић, предсјецница Удружења Срба "Бијели Крин" Грчка.

- Ово је одлична манифестација која доприноси ширењу братских веза и много ће тога да допринесе. Ову енергију и идеје, много ће да значи не само нама него и свим друштвима - рекао је Миодраг Хрњез Љумо, предсједник Завичајног клуба "Освит" Билећа.

Наглашено је да је скуп "Јединство и снага – Србија" увод у мјесец обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у дијаспори.