latinica  ћирилица
01/09/2024 |  14:47 ⇒ 15:06 | Аутор: РТРС

Додик: Никад нећемо одустати од Српске и повиновати се америчким интересима (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да никад неће одустати од Републике Српске без обзира на то колико амерички званичници попут америчког дипломате Џејмса О`Брајена пријетили санкцијама и нагласио да се Српска неће повиновати америчким, него интересима свог народа.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Њихова настојања да уруше Републику Српску претварају се у циничне покушаје да све који бране Српску кажњавају санкцијама, које се злоупотребљавају. Не знате кад да вјерујете О`Брајену, да ли када прије неколико дана каже да није упознат са тим што се ради, или сад кад нешто потврђује. То нама није ништа ново - рекао је Додик у Ситници код Рибника.

Како је Додик навео, такви потези стварају све више људи који све мање поштују САД, јер то није начин на који они могу да граде пријатељства, није начин на који могу да граде своје вриједности овдје.

- Они без имало оклијевања кажу да ће се обрачунати са свима онима који се не повинују америчким интересима овдје, а ми као наводно не треба да се повинујемо нашим интересима. Ту гријеше. Ми се нећемо повиновати америчким интересима, него интересима Републике Српске и овог народа - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, О`Брајен је од оних људи који је креирао Дејтонски мировни споразум, а његово понашање показује да је то била превара.

- Дејтонски мировни споразум је био превара за Србе. Ми смо требали да будемо навучени на потписивање, а чим је потписан кренуло се у његово урушавање и разградњу. А за то што они раде оптужују Милорада Додика, Жељку Цвијановић и остале који бране Дејтонски мировни споразум. Ми ништа друго не тражимо, него да се поштује Устав и Дејтонски споразум - казао је Додик.

Он је нагласио да ако је нешто бесмислено и не може да функционише треба наћи друго рјешење.

- Без обзира колико О`Брајен галамио око тога, дио разумних Американаца из тог времена, схватајући да БиХ не може да успије, направио је међуентитетску границу. То није случајно - рекао је Додик.

Он је навео да му је прије десет година, када је Република Српска почела жестоко да се бори и одбацује приједлоге који су требали да је девастирају, један од америчких високих службеника Стејт департмента рекао да је више од 400 људи направило каријере на БиХ.

- А суштина тога је сатанизација Срба. Тад ме упитао да ли заиста мислим да могу да побиједим тих 400 људи који су направили своје животне каријере на сатанизацији Срба. Они ће наставити то да раде. Међу тим људима су и Бајден, О`Брајен и многи други. Али, нису ни вријеме, ни истина на њиховој страни - истакао је Додик.