latinica  ћирилица
01/09/2024 |  14:21 | Аутор: РТРС

У Градишци одржан трећи Римски фестивал (ВИДЕО)

У Градишци је одржан трећи Римски фестивал АВЕнтура. Као и претходне двије године, разноврстан програм окупио је велики број знатижељника у Градском парку.
Римски фестивал АВЕнтуре Градишка - Фото: СРНА
Римски фестивал АВЕнтуре ГрадишкаФото: СРНА

Изрека римског пјесника Хорација: "Карпе дием", или у преводу "Искористи дан" управо је осликала јучерашњи фестивал у Градишци. Игре из римског периода за дјецу и одрасле, археологија у пијеску за најмлађе, цртање, израда мозаика, школа јахања за најмлађе, клесање, храна и пиће, али и музика из доба римског царства никога нису оставили равнодушним.

Ова јединствена манифестација у цијелој БиХ настала је 2022 .године, кроз један од пројеката Европске уније. Наиме, идеја је била да се направи реплика римског фестивала код нас, али и земљама у окружењу. Учесници из Словеније, Хрватске, Србије и Републике Српске враћају нас у нека давна времена.

Према ријечима организатора, нагли је пораст костимираних фестивала широм Европе. У Градишци је настао бренд Авентура Градишка што отприлике значи "путеви меда и Римљана".

- Жељели смо да представимо римско насљеђе, које је богато. Данас ми стојимо, заправо, на некадашњој највећој матичној луци на ријеци Сави, Сервицијуму, коју је основао цар Октавијан. И заиста су Градишка и сусједне општине и градови богати римским насљеђем! С једне стране то смо мапирали, а са друге стране мапирали смо произвођаче меда јер Градишка има највећи број произвођача меда. То смо ставили у једну руту коју смо претворили у апликацију која функционише путем кју ар кодова - рекао је менаџер града Градишка и један од организатора Римског фестивала Бојан Вујиновић.

Градска управа донијела је одлуку да овај фестивал постане традиција.

- Град Градишка је желио управо да промовише римску традицију и историју као дио историје града. А са друге стране, исто тако, и да омогућимо нашим привредним субјектима да се презентују своје производе у оквикру ове манифестације и да покажемо да је и Градишка дио Европе. Наше опредјељење је да Градишка постане један мали средњеевропски град са свим обрисима који припадају таквим градовима - изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Овогодишњи Римси фестивал АВЕнтуре одржан је у организацији града Градишка, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.